Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun szerint nincs katonai megoldás a szír konfliktusra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 15. 14:02

A Szíriába irányuló fegyverszállítások ellen emelt szót az ENSZ főtitkára június 14-én. Ban Ki Mun szerint a fegyverszállítások növelése nem segíti elő a konfliktus rendezését, és a kialakult válságra nincs katonai megoldás.

A konfliktus tartósan csakis politikai eszközökkel oldható meg, és a helyszínen végzett vizsgálattal kell bizonyítani a vegyi fegyverek esetleges alkalmazását – mondta Ban Ki Mun.

A világszervezet vezetője nyilatkozatával arra a washingtoni bejelentésre reagált, amely szerint az amerikai kormány kész katonai segítséget nyújtani a szíriai felkelőknek. A szembenálló felek kezében lévő fegyverek számának növekedése nem segíti elő a helyzet javulását – véli Ban Ki Mun.

A főtitkár nyilatkozatával egy időben ismét támogatást ígért a szíriai kormánycsapatoknak a Hezbollah. A radikális libanoni síita szervezet vezetője, Haszan Naszrallah hangsúlyozta, hogy a Hezbollah tovább küzd Bassár el-Aszad elnök oldalán. Naszrallah megismételte, hogy a Hezbollah a szíriai kormányerők győzelméig harcol.

Az Egyiptomban hatalmon lévő Muzulmán Testvériség mozgalom eközben a síitákat vádolta azzal, hogy vallási háborút szítanak az iszlámon belül. A Mohamed Murszi elnököt hatalomra juttató radikális iszlamista mozgalom támogatásáról biztosította a szunnita muzulmán hittudósok előző napi felhívását a szíriai kormány és szövetségesei elleni dzsihádra, azaz szent háborúra.

Közben több ezer iszlamista tüntetett péntek este Kairóban a szíriai rezsim ellen, és támogatásukról biztosították a szíriai népet.