Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békés átmenet jöhet Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. augusztus 18. 8:32

Aláírta a szudáni katonai tanács és az ellenzék legfőbb ereje a végleges megállapodást a hatalommegosztásról, így megnyílhat az út az átmeneti kormány felállítása előtt.

A megállapodást az átmeneti katonai tanács részéről Mohamed Hamdán Dagalo, míg az Szabadság és Változás Erői nevű ellenzéki szervezet részéről Ahmad ar-Rabie írta alá augusztus 17-én, szombaton. A ceremónián Abiy Ahmed etióp kormányfő és Salva Kiir dél-szudáni elnök is részt vett.

Szudánban áprilisban vette át a hatalmat a hadsereg, amely eltávolította az ország éléről Omar el-Besír elnököt, miután a gazdasági nehézségek és és az árak emelkedése miatt hónapokon át tömegtüntetések voltak az országban. Besír ellen évek óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús és emberiesség elleni bűnök miatt felelősségre akarja vonni a Szudán Dárfúr régiójábal elkövetett atrocitások miatt. Ennek ellenére Szudán várhatóan nem adja ki Besírt az ICC-nek, viszont hazájában korrupciós vádak miatt kell majd felelnie.