Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi tábor Győrben

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester |  2019. augusztus 18. 7:18

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 2019-ben két honvédelmi tábort is szervezett. Az augusztus 12-én induló második turnusban 15 év feletti fiataloknak biztosított lehetőséget a győri alakulat a katonalét izgalmas és szórakoztató oldalának megtapasztalására.

Az első nap – a bevonulás, és a beöltöztetés után – Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes köszöntőjével kezdődött. A fiatalokra hétfőn alaki- és sportfoglalkozások vártak, de a katonai sátorépítés mesterfogásait is elsajátíthatták. Sőt, a Magyar Tartalékosok Szövetsége 106. Tüzérütegének hagyományőrzői jóvoltából még a FLAK-39R típusú légvédelmi ágyú telepítésével és kezelésével is megismerkedhettek a laktanya falai között.

1599207178

A honvédelmi tábor második napjának hajnalán éberségi riadó szakította meg a nyugodt pihenést. A reggeli torna után térképészeti és egészségügyi ismeretekkel gazdagodtak, hatástalanított fegyverekkel ismerkedtek, paintball lövészeten vettek részt. Ezeket követően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épülő MH EUFOR Kontingens 23. váltásának szinten tartó felkészítését is megtekinthették.

1599207179

Szerdán ugyan az időjárás felülírta az eredeti terveket, de így sem unatkoztak a táborozók. Délelőtt térképészeti és tájékozódási ismeretekre tettek szert, délután pedig megismerkedtek a terepen alkalmazandó különböző mozgásmódokkal, paintball puskával felfegyverkezve harcászkodtak, de a vérzéscsillapítás és a sebkötözés különböző technikáit is elsajátították egy „menetgyakorlat" keretében.

1599207179

A honvédelmi tábor negyedik délelőttje a vizes élmények jegyében telt. A táborozók ugyanis két CSM-40 típusú rohamcsónak segítségével vízi menetgyakorlatot tejesítettek a Mosoni-Dunán. Délután pedig ügyességi verseny várt a fiatalokra, míg este tábortűz, szalonnasütés zárta a napot.

1599207179

Pénteken alaki- és sportfoglalkozásokon vettek részt a táborozók, majd a hazautazáshoz készülődtek össze. A tábor ünnepi állománygyűléssel ért véget, ahol a kamaszok elismeréseket és jutalmakat vehettek át Inoka Zoltán törzszászlóstól, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred vezénylő zászlósától.

1599207179

Fotó: a szerző felvételei

Címkék