Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Berlin támogatja az Iszlám Állam ellen harcoló iraki kurd harcosokat

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. szeptember 19. 20:18

Németország továbbra is támogatja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen Irak északi részén harcoló iraki kurd harcosokat (pesmerga) – jelentette ki szeptember 17-én Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a térségben tett látogatása során.

A német védelmi tárca vezetője erről az iraki Kurdisztán fővárosától, Erbíltől 25 kilométerre északra található Baherkában beszélt. A pesmerga itt tartja fenn logisztikai központját. Leyen jelezte, hogy a támogatás mostantól a logisztikára, az aknamentesítésre és az egészségügyi szolgáltatásra összpontosul. Németország korábban fegyverekkel látta el és kiképzésben részesítette a helyi kurd erőket.

„Köszönetet kell mondani a pesmergának, hogy ilyen jól védelmezte országát, hogy megvédte a menekülteket, és hogy szembeszállt az Iszlám Állammal mindnyájunk érdekében" – adott hangot meggyőződésének a német védelmi miniszter Necsirvan Barzánival, az iraki Kurdisztáni regionális kormányfőjével tartott találkozóját követően.

Bár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeket magában foglaló „kalifátus" gyakorlatilag megszűnt, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria délnyugati és keleti, illetve Irak északi részén, valamint egy sávban Havídzsa város közelében.