Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség nem egy külön világ, hanem a társadalom része

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. szeptember 20. 7:15

A cél az, hogy a társadalom lássa és megbecsülje a katonák áldozatvállalását – mondta Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka szeptember 19-én, szerdán a nyíregyházi Jósa András Múzeumban tartott előadásában.

1599193089
A dandártábornok a helyi diákok számára szervezett, a honvédséget bemutató előadásában elmondta, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretei között, az elmúlt egy-másfél évben számtalan területen történt előrelépés. Más mellett új eszközöket, fegyvereket és felszerelést szereztek be, új alapokra helyezték a tartalékos rendszert, és elindultak azon az úton, amely végén a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderejévé válhat. A konkrét fejlesztések között megemlítette az új helikopterek, szállító repülőgépek, és kézifegyverek beszerzését, amellett, hogy mostanra modern szemlélet szerint toboroznak, a katonák megbecsültségét az is jelzi, hogy átfogó életpályamodellt és tisztességes illetményt biztosítanak számukra.

1599193089
A fejlesztésekre szükség is van, hiszen a hadsereg, s azon belül a katonák feladatai mostanra rendkívül szerteágazóak lettek, speciális ismereteket és komoly képzést igényelnek. Megemlítette, hogy a honvédek közül mintegy kilencszázan nemcsak Magyarországon teljesítenek szolgálatot, de részt vesznek a különböző missziókban szerte a világon. Ezek a kiküldetések éppen úgy Magyarország biztonságát szolgálják, mint a déli határon folyó munka, vagy az esetleges katasztrófahelyzetekben való részvétel. Mindezek miatt folyamatos utánpótlásra van szükség, amit a toborzás biztosít; a társadalomba való beágyazottság tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a hadsereg utánpótláshoz, jól képzett és elkötelezett szakemberekhez jusson – hangsúlyozta a parancsnok.

1599193089
Ezért fontos például az önkéntes tartalékos rendszer új alapokra helyezése, amely mostanra területvédelmi elven szerveződik. A honvédelmi tárca felismerte, hogy az emberek leginkább a saját lakókörnyezetük iránt elkötelezettek, azt jól ismerik, s annak védelmében mozgósítani is lehet őket. Az új rendszer lényege, hogy minden járásban legyen egy századnyi önkéntes tartalékos, így az összesen 192 járásban a tervek szerint összesen 20 000 tartalékos lenne. Mostanra a létszám elérte a 8000 főt, amit a dandártábornok komoly előrelépésnek nevezett.

A civilek érdeklődésének felkeltésére például rendelkezésre állási díjat és különböző ösztöndíjakat vezettek be; mára a középiskolások, és a felsőoktatásban részt vevők számára olyan lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek korábban nem léteztek, így az érdeklődés is megnőtt. Ugyanakkor a kadétképzés megjelenésével már egészen korán elkezdődhet a honvédelmi nevelés és a fiatalok figyelmének felkeltése. Jelenleg körülbelül 220 gyermek vesz részt a kadétprogramban országszerte. Ezt a célt szolgálják a honvédelmi táborok is,amelyek nem várt érdeklődésre tettek szert: tavaly összesen 70 tábort szerveztek mintegy 2000 gyermeknek.

1599193090
Fotó: Tóth László