Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizonyítékot találtak a szír lázadók vegyifegyer-használatára?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 17. 13:18

A szíriai rezsim azt állította július 15-én hétfőn, hogy bizonyítékot talált a lázadók vegyifegyer-használatára. Az állami SANA hírügynökség tudósítása szerint a fegyveres erők a Damaszkusztól keletre található Dzsobárban „a terroristák” egy laboratóriumát és egy rejtekhelyét fedezték fel, ahol klórgázt is találtak.

A beszámoló szerint a megtalált vegyi anyagok külföldről, egyebek közt Szaúd-Arábiából származnak. A hírügynökség képeket is közölt az állítólagos rejtekhelyről.

George Szabra, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció ideiglenes elnöke a német hírügynökségnek nyilatkozva mindezt „egy olyan rezsim visszataszító vádaskodásának nevezte, amely évtizedek óta vegyi fegyvereket birtokol.

Szabra hangsúlyozta, hogy ezt az egész világ tudja. „E fegyvereket a rezsim a múltban már bevetette a szíriai nép ellen, és ma is ezt teszi" – hangoztatta.

A szíriai felkelők és az Aszad-kormány hosszú ideje kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a több mint két éve tartó polgárháborús harcokban mérges gázokat vet be.

Az ENSZ hónapok óta szeretné elérni a szíriai kormánynál, hogy szakértőket küldhessen az országba, akik kivizsgálhatnák a világszerte tiltott vegyi fegyverek bevetésére vonatkozó vádakat.

Az Aszad-rezsim hosszú ideig megtagadta az ellenőröktől a Szíriába való belépést, az elmúlt héten azonban jelezte, hogy kész tárgyalni az ENSZ képviselőivel a vizsgálat lefolytatásának módjáról. Damaszkus azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a világszervezet ellenőrei kizárólag a lázadóknak tulajdonított vegyifegyver-támadások helyszíneire korlátozzák vizsgálatukat.