Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Breedlove tábornok lesz a NATO európai főparancsnoka?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 24. 17:41

Barack Obama elnök valószínűleg Philip M. Breedlove-ot, az amerikai légierő tábornokát jelöli majd a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnokául – írta február 22-én, pénteken az atlanti szövetségtől származó értesülésre hivatkozva a The Washington Post.

Az 57 éves Breedlove július óta az amerikai légierő európai és afrikai állományának parancsnoka. 35 éves katonai pályafutása során több ízben szolgált Európában, egyebek között a németországi Ramsteinben, valamint Spanyolországban és Olaszországban.

A lap úgy értesült, hogy Breedlove jelölése felmerült Leon Panetta amerikai védelmi miniszter és a többi NATO-tagállam tárcavezetőjének csütörtöki, brüsszeli tanácskozásán.

Az európai NATO-erők főparancsnokai eddig kivétel nélkül amerikaiak voltak. A posztot 2009 óta James G. Stavridis tengernagy tölti be. Az előző, hivatalosan megnevezett európai NATO-parancsnokjelölt, John R. Allen tengerészgyalogos tábornok kedden a felesége betegségére hivatkozva jelentette be, hogy visszavonul a katonai szolgálattól.

Allen ellen, aki február elejéig az afganisztáni szövetséges erők parancsnoka volt, az amerikai védelmi minisztérium novemberben vizsgálatot indított, mert elektronikus levelezést folytatott egy bizonyos Jill Kelley-vel. A hölgynek közvetve kapcsolata volt a David Petraeusnak, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának bukásához vezető házasságtörési botrányhoz.

Noha a Pentagon januárban hivatalosan megállapította, hogy a tábornok sem fegyelmi vétséget, sem titoksértést nem követett el, az ügy árnyékot vetett a pályafutására. A védelmi tárca nem hozta nyilvánosságra a tábornoknak Kelley-vel folytatott levelezését, a The Washington Post szerint azonban számítani lehetett rá, hogy a szenátusi meghallgatás során a honatyák rákérdeztek volna a részletekre.

Maga Allen azt állította, hogy döntése nem állt összefüggésben a vizsgálattal.

CímkékNATO