Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csehország támogatja Montenegró gyors felvételét a NATO-ba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 3. 8:06

Csehország azon lesz, hogy Montenegró még az idén meghívót kapjon a NATO-ba – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután július 2-án, csütörtökön Prágában tárgyalásokat folytatott Milo Djukanovic montenegrói kormányfővel.

Sobotka szerint Montenegró lesz nagy valószínűséggel az az ország, amelyet a NATO legközelebb felvesz tagjai közé.
„Felmerült a lehetőség, hogy Montenegró még az év végéig megkapja a meghívót. A cseh diplomácia ezt a témát megnyitja" – mondta Sobotka a sajtótájékoztatón.
Djukanovic szerint nagyon fontos lenne egy „stabilitási övezet" kialakítása a hagyományosan nyugtalan Nyugat-Balkánon, egyebek között az Európába irányuló migrációs útvonal megszakítása miatt is.

A két kormányfő tárgyalásai során nagy figyelmet szentelt a gazdasági együttműködésnek. „Kölcsönös kereskedelmi forgalmunk az utóbbi öt év alatt megháromszorozódott" – mutatott rá a montenegrói miniszterelnök. Djukanovic szerint az együttműködés legfőbb területeit az energetika, a közlekedés és az idegenforgalom jelentik.
Montenegró rövidesen, várhatóan a hónap végén szerződést ír alá a Skoda Praha cseh céggel, amely megnyerte a pályázatot egy új szénerőmű felépítésére a balkáni országban. Cseh cégek további két vízerőmű építésében vesznek részt.

Djukanovic elmondta, hogy kormánya felajánlotta Csehországnak, vegyen részt a montenegrói vasúti hálózat korszerűsítésében és a központi vasúti pályaudvar átépítésében Podgoricában.
Montenegrót évente átlagosan 50 ezer cseh turista keresi fel. „Szeretnénk ezt a számot megemelni, és megkönnyíteni a cseh turisták útját Montenegróba" – szögezte le Sobotka.
Djukanovic egy gazdasági fórumon vesz részt Prágában, amelyen bemutatják a montenegrói beruházási lehetőségeket.

Címkékpályázat