Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Debalcevénél súlyos a helyzet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 18. 15:19

Oroszország, valamint a kelet-ukrajnai szakadárok önkényesen kikiáltott luhanszki és donyecki „népköztársaságai” nem teljesítik a minszki megállapodásban rögzített tűzszünetet, ami miatt „elvész a remény a békére” – jelentette ki február 17-én, kedden Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

Szavai szerint a Debalcevénél történtek a válság további mélyüléséhez és „más forgatókönyv megvalósulásához" vezetnek.

Ukrán újságírók előzőleg azt jelentették, hogy a Donyeck megyei várost gyakorlatilag körbezárták a szakadárok.

Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság egyik szóvivője annyit mondott, hogy a városban heves harcok folynak, és a szakadárok „néhány épületet" elfoglaltak. Hozzáfűzte, hogy jelenleg átcsoportosítják az erőket a városban és környékén.

A helyszínen tartózkodó Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg főparancsnokságának szóvivője közben megerősítette, hogy Debalcevét gyakorlatilag körbezárták a szakadár erők és a város egy részét meg is szállták. Elmondta, hogy tüzérséggel és páncélozott harcjárművekkel ostrom alá vették az ukrán fegyveres erőknek a városban lévő táborát.

A Debalceve és Artemivszk közötti autóútról, amely a Debalcevében lévő ukrán erők utánpótlási vonala volt, annyit mondott, hogy jelenleg részben az ellenőrzésük alatt van.

Sztelmah korábban arról számolt be, hogy kormányerők az autóút mentén lévő Lohvinove falu körül minden ellenőrző posztot visszafoglaltak, és ezzel visszavették az ellenőrzést az út teljes hossza fölött.

Közben az ukrán fegyveres erők főparancsnoksága közleményben cáfolta és koholmánynak nevezte azt az orosz és szakadár médiában megjelent hírt, miszerint tömegesen adták volna meg magukat a Debalcevét védő ukrán katonák, és már 120-an estek a szakadárok fogságába.

Azt viszont elismerte, hogy katonák egy csoportját – a védelmi feladatokat ellátó 101-es dandár és a 8-as különleges megbízatású ezred tagjait – támadás érte egy Debalcevébe tartó hadiszállítmány kísérete közben, és fogságba estek. A közlemény szerint előtte harcba bocsátkoztak, de elfogyott a lőszerük és a jelentős erőfölényben lévő szakadár támadók megsemmisítették a páncélozott szállítójárművüket.

Debalcevének – amely a szeparatisták fő bázisainak számító két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk között félúton fekszik, a szakadárok területébe mélyen beékelődő területen – a stratégiai jelentőségét az adja, hogy a város Ukrana egyik legnagyobb vasúti csomópontja. Amellett, hogy Donyeck és Luhanszk vasúti és közúti összeköttetése is itt halad át, Debalcevébe futnak be az orosz vasútvonalak észak felől a Moszkva-Harkiv irányból, dél-délkelet felől a még ukrán kézen lévő Mariupolból, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donuból.