Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diplomaták és politikusok álltak ki az orosz fogságba esett ukrán pilótanő mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 6. 20:10

Diplomaták és politikusok szólították fel január 5-én, hétfőn Moszkvát arra, hogy engedje szabadon Nagyezsda Szavcsenkót, az Oroszországban bebörtönzött ukrán pilótanőt, aki huszonkét napja éhségsztrájkot folytat cellájában.

„Az ünnepek ellenére erőfeszítéseket kell tenni. Nagyon kevés időnk van arra, hogy megmentsük Nagyezsdát" – mondta Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, akinek pártja, a Haza tömörülés színeiben indulva a katonanő parlamenti képviselői mandátumot nyert az október végi ukrajnai törvényhozási választáson.

Timosenko – aki Viktor Janukovics tavaly megbuktatott ukrán elnök kormányzása idején maga is hosszú időt töltött börtönben, és több alkalommal folytatott éhségsztrájkot – hozzátette, hogy az elkövetkező napok a pilótanő egészségére nézve kritikusak lehetnek.

Szavcsenko december közepétől kezdve vonja meg magától az ételt amiatt, hogy az orosz hatóságok nem biztosítanak számára megfelelő orvosi ellátást.

Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok Ukrajnába delegált nagykövete Twitter-oldalán úgy vélte, Szavcsenko családjának még (a január hetedikén ünnepelt ortodox) karácsony előtt vissza kellene kapnia a pilótanőt.

Roman Waschuk, Kanada ukrajnai nagykövete ugyancsak felszólította az orosz hatóságokat arra, hogy engedjék el az ukrán katonanőt, mivel szerinte „helytelen döntés az, ahogy képviselői státusa ellenére vele bánnak."

Petro Porosenko ukrán elnök decemberben arra kérte az orosz vezetést, hogy engedjék szabadon a pilótanőt. Kijev a fegyverszünetről szóló minszki megállapodásokra hivatkozva követeli a katonanő elengedését.

Szavcsenko nyáron, a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Titokban Voronyezsbe vitték, és büntetőeljárást indítottak ellene. Az ukrán pilótanőt azzal vádolják Oroszországban, hogy köze volt két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához. A vád szerint a MI-24-es helikopteren szolgáló katonanő továbbította az ukrán kormányt támogató csapatoknak az orosz tévések tartózkodási helyének koordinátáit, és ennek alapján vették tűz alá a területet.

A pilótanő tagadja bűnösségét. Az orosz igazságszolgáltatás február 13-ig hosszabbította meg előzetes őrizetben tartását.