Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egykori chilei katonatisztek letartóztatását rendelték el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 30. 20:43

Nyolc volt chilei katonatiszt letartóztatását rendelte el december 28-án, pénteken egy bíróság Victor Jara egykori baloldali dalszerző és közéleti személyiség negyven évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében.

Miguel Vásquez Plaza, a santiagói bíróság elnöke rendelte el a letartóztatásokat. Két személyt előre megfontolt, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, hat további személyt pedig cinkosság vádjával vonnak felelősségre.

Az egykori népszerű énekes megölésével Hugo Sánchez Marmontit és Pedro Barrientost vádolják, ez utóbbi ellen nemzetközi körözést is elrendeltek, mivel az Egyesült Államokban tartózkodik. Barrientost egy chilei magántelevízió stábja találta meg a közelmúltban, igazságügyi források szerint ő az a hírhedt – Hercegnek (Príncipe) titulált – katonatiszt, aki vélhetően a gyilkosság végrehajtója volt.

Victor Jarát 1973. szeptember 16-án tartóztatták le puccsista katonák, öt nappal a Salvador Allende elnök kormányát megdöntő államcsíny után. Sok száz diákkal, értelmiségivel együtt a fogolytáborrá átalakított santiagói stadionba hurcolták – ez a létesítmény ma Victor Jara nevét viseli. Amikor néhány tiszt felismerte az énekest, elkülönítették őt a többi fogolytól, megkínozták, puskatussal verték, csikkeket nyomtak el bőrén, majd agyonlőtték. Egy későbbi boncolás során 44 lőtt sebet találtak a testén.

A stadionban tartózkodó akkori szemtanúk szerint a Hercegként becézett hadnagy szemelte ki magának Jarát, ő volt a fő kínzó, sőt, a gyilkosság végrehajtója is. Mivel az énekes a korábbi években tömegeket volt képes mozgósítani dalaival, a katonai vezetés úgy döntött, hogy jeltelen tömegsírba helyezik.

A gyilkosság körülményeinek kiderítését négy évtizeddel később az énekes özvegye, Joan Turner Jara szorgalmazta Nelson Caucoto ügyvéddel együtt.