Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre kevesebb orosz szerint volt titkosszolgálati akció Anna Politkovszkaja meggyilkolása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 7. 19:10

Öt év alatt 28-ról 17 százalékra csökkent azon oroszok aránya, akik szerint az orosz titkosszolgálatoknak közük volt Anna Politkovszkaja újságíró egy évtizeddel ezelőtti meggyilkolásához – állapította meg legfrissebb felmérésében a független Levada Központ szociológiai intézet.

Politkovszkaja, a független Novaja Gazeta különtudósítója bíráló hangnemben írt az orosz kormánynak a Csecsenföldön és az egész észak-kaukázusi régióban folytatott politikájáról. Az újságírót 2006. október 7-én gyilkolták meg Moszkvában.

A Levada Központ által megkérdezettek 37 százaléka vélekedett úgy, hogy a titkosszolgálatoknak semmi közük sincs Politkovszkaja halálához. 2011-ben csak a válaszadók 23 százaléka volt ezen a véleményen. Ugyanakkor az oroszoknak csak 12 százaléka gondolta azt a közvélemény-kutatás szerint, hogy sikerül megtalálni a gyilkosság felbujtóit, 59 százalék nem bízott ebben, 30 százaléknak pedig nem volt határozott álláspontja a kérdésben.

Politkovszkaja meggyilkolásának ügyében 2015. május 20-án öt csecsen férfit ítéltek el: Lom-Ali Gajtukajevet és három unokatestvérét, Rusztam, Dzsabrail és Ibragim Mahmudovot, valamint Szergej Hadzsikurbanov volt rendőrt. Gajtukajev és Rusztam Mahmudov életfogytiglanit kapott, a többiek között a legenyhébb büntetés tizenkét év volt. Később bűnrészesség miatt Dmitrij Pavljucsenkov volt rendőrt is tizenegy évre ítélték.