Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elérték az utolsó stratégiai pontot a francia erők Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 31. 14:31

Francia repülőgépek szálltak le január 30-án, szerda hajnalban az Észak-Maliban található Kidal repülőterén – közölték helyszíni források az AFP francia hírügynökséggel.

Gao és Timbuktu után a Bamakótól mintegy 1500 kilométerre fekvő Kidal a harmadik nagyobb város Malinak abban a térségében, amelyet tavaly iszlám szélsőségesek foglaltak el. A stratégiai központok közül ez az utolsó, amelyben az ország újraegyesítésére törekvő francia erők igyekeznek átvenni az ellenőrzést.

A szerdai közlések szerint több francia gép eljutott a repülőtér leszállópályájáig, a környező légteret pedig már francia helikopterek ellenőrzik.

Kidal városát jelenleg – saját állításuk szerint – a tuareg Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) és az iszlamista Anszár ad-Dín csoportból kivált Azavadi Iszlám Mozgalom (MIA) ellenőrzi. Közülük Az MNLA nemrégiben azt hangoztatta, hogy nem keresi a konfliktust sem a francia hadsereggel, sem az afrikai katonákkal, csak „a mali hadsereg túlkapásainak" akar gátat szabni. A MIA egy szóvivője pedig szerdán azt mondta, hogy tárgyalásokat kezdtek a franciákkal.

Az elmúlt napokban több szemtanú számolt be arról, hogy az iszlamista csoportok magasabb rangú vezetői elhagyták a várost, és a környező hegyekben kerestek menedéket. Ez a körzet a tuareg szakadárok egyik központja is.

Kidalból százak menekültek el az algériai határ, illetve az annak közelében található kisebb települések felé.

Címkékrepülőtér