Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vége a képességcsökkentés korszakának

Szöveg: Szűcs László |  2013. január 31. 14:50

2012-ben helytálltunk. Röviden ennyi az elmúlt év summázata − mondta Hende Csaba Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában január 31-én. (Videóval frissítve!)

1595948470

„Elvégeztük a munkánkat, mindazt, amivel a nemzet megbízott minket, azokkal az eszközökkel, amelyeket ehhez a rendelkezésünkre bocsátott" – fogalmazott a honvédelmi miniszter az éves értékelő és feladatszabó értekezleten, amelyen részt vettek az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai, a minisztériumi szervezetek képviselői, a Magyar Honvédség alakulatainak parancsnokai, illetve a miniszter irányítása alá tartozó szervezetek vezetői.

Hende Csaba kiemelte: az elmúlt esztendő igen fontos eredményeként elkészült a következő tíz évre szóló forrásprognózis.
„A honvédelem jövője tervezhetővé válik, a képességcsökkenés korszakának egyszer és mindenkorra vége!" – mondta a tárcavezető, hozzátéve: a kormány 2013-ban kicsit több, mint három százalékkal, több mint hétmilliárd forinttal emeli a honvédelmi költségvetés összegét 2012-höz képest, ami a GDP 0,8 százalékának felel meg.

1595948470

Az elmúlt évi eredményekről szólva Hende Csaba kiemelte, hogy sikerült megerősíteni azt a képességet, amely a hazai légtér biztosításáért felel. Medinán elkészült a radartorony, amely hamarosan magába foglalja a harmadik 3D-s radarberendezést. Emellett megerősödött legmodernebb fegyverrendszerünk, a Gripen. „A szerződés rendkívül kedvező módosításának köszönhetően a második tíz évben feleannyiba kerülnek majd csúcskategóriás gépeink, mint az első tíz évben" – hangsúlyozta.

„Honvédeink 2012-ben a missziókban is kimagasló teljesítményt nyújtottak. Nemcsak mi, de szövetségeseink is rendkívül elégedettek az általuk elvégzett munkával, amit a legjobban az mutat, hogy a továbbiakban milyen feladatok ellátására kérték fel a Magyar Honvédséget" – mondta a honvédelmi miniszter, aláhúzva, hogy 2013-ban fontos feladat jut a Katonai Tanácsadó Csoportnak az afgán egységek mentorálásában. Emellett előreláthatóan újabb hat hónapra elvállaljuk a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét, parancsnokaink pedig továbbra is fontos beosztásokat töltenek be a különböző missziók törzseiben.

1595948471

Ugyanakkor az idei év legfontosabb feladata a Tartományi Újjáépítési Csoport hazatelepítése és az afganisztáni misszió átalakítása lesz – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, aki arról is beszélt, hogy 2013-ban is fontos lesz a balkáni szerepvállalás, a határaink közvetlen közelében zajló békemissziókban való részvétel.

„2013-ban keresztül kell vinnünk a nemzeti helikopterképesség megerősítésének döntő lépéseit. E képességnek békében és éles helyzetekben egyaránt komoly jelentősége van. Helikopter nélkül érdemben nem mozdulhatnak szárazföldi erőink, és nem tudunk megfelelni a katasztrófahelyzetek kihívásainak sem" – fogalmazott Hende Csaba.

1595948471

Kiemelte: az elmúlt év a magyar hadiipar újjáépítésének első fontos lépéseit is meghozta. Megkezdődött a HADIK-terv végrehajtása, amely „reményeink szerint évről évre több munkahelyet fog teremteni". 2012-ben felállt az önkéntes tartalékos rendszer, amelynek jelenleg 4300 tagja van. A rendszer teljes kiépítése folytatódik, 2014-re el szeretnék érni a nyolcezer fős létszámot.

„2012-ben sem jutottunk el a végső célhoz, de nagy lépéseket tettünk ezen az úton. 2013-ban sem jutunk el a végcélhoz, de az a kérdés, hogy mennyivel jutunk hozzá közelebb" – összegezte az elmondottakat Hende Csaba, aki szerint az idei év is nehéz és munkával teli lesz. Ugyanakkor a célt – a Magyar Honvédség és Magyarország teljes megújítását – csak így lehet elérni.

1595948471

Fotó: Rácz Tünde

<iframe width="640" height="360" frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/HaRAD4xo6Cw?feature=player_embedded" />

(Videók forrása: kormányportál)

(Videók forrása: Kormányportál)