Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhalasztják a japán-amerikai hadgyakorlatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 28. 16:37

Elhalasztják a Kelet-kínai-tengeren tervezett japán-amerikai hadgyakorlatot Tokió döntésének értelmében, hogy elkerüljék a szigetvita miatt elmérgesedett japán-kínai kapcsolatok további romlását – jelentette az NHK japán tévécsatorna október 27-én, szombaton.

Az eredeti tervek szerint távol eső délnyugati szigetek megvédését, illetve megtámadott szigetek visszafoglalását gyakorolták volna november elején az Okinavától 50 kilométerre nyugatra elhelyezkedő Iriszuna szigetén a Japán Önvédelmi Haderő és a szigetországban állomásozó amerikai csapatok.

Japán sajtóértesülések szerint a hadgyakorlat lemondásáról a miniszterelnöki hivatal döntött. A japán-kínai feszültség mellett állítólag az Okinaván állomásozó amerikai csapatokkal szembeni lakossági ellenérzések is hozzájárultak a döntéshez, miután a szigeten a múlt héten nemi erőszak gyanújával vettek őrizetbe két amerikai katonát.

A kínai külügyminisztérium csütörtökön hevesen tiltakozott a hadgyakorlat terve miatt. Peking szerint a „régión kívüli országgal" gyakorlatozó Japán fokozódó tengeri járőrtevékenysége „Kína ellen irányul, sérti Kína szuverenitását és biztonságát, és a két ország közötti problémák forrásává vált".

Az NHK szerint egyes japán és amerikai tisztek aggódtak, a hadgyakorlat lemondása azt a hamis üzenetet küldené, hogy a két ország védelmi szövetsége gyengülőben van.

Kína a múlt héten tartott hadgyakorlatot a Kelet-kínai-tengeren, amely során „a területi szuverenitás és a tengeri érdekek védelmére" készült fel a katonaság és a polgári felügyelet.

A közelmúltban mindennapossá váltak a kínai őrjáratok a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetek közelében. A kínai hajók többször beléptek a Japán fennhatósága alá tartozó szárazföld parti vizeire is, amelyek Tokió szerint a szigetország államterületének részét képezik. Peking szerint a terület Kína szerves része.