Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdogan: Aszaddal is lehetséges a szíriai békefolyamat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 26. 13:18

Bassár el-Aszad szíriai elnöknek szerepe lehet a béke megteremtésében Szíriában – idézték Recep Tayyip Erdogan török államfőt hírügynökségek szeptember 25-én, pénteken. Ezt a lehetőséget Törökország eddig kizárta.

A török elnök újságíróknak elmondta, hogy a szíriai békefolyamat Aszad nélkül, de akár vele együtt is elképzelhető. Gyorsan hozzátette, hogy senki sem tart olyan jövőt elképzelhetőnek, amelyben Aszad vezeti Szíriát.

Erdogan nyilatkozatát megelőzően több nyugati vezető is olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint engedni látszanak abból a követelésükből, hogy a szíriai elnöknek haladéktalanul és feltétlenül távoznia kell.

Angela Merkel német kancellár csütörtökön beszélt arról, hogy a szíriai béke megteremtésére tett erőfeszítésekbe bele kellene vonni Aszad elnököt is.

Philip Hammond brit külügyminiszter a Le Monde című francia lapnak adott interjújában leszögezte, hogy a szíriai elnöknek távoznia kell, „nem lehet része Szíria jövőjének". Ugyanakkor felvetette, hogy ha a nyugati szövetségeseknek sikerül alkut kötniük egy átmeneti kormányról, és ennek Aszad is része, „akkor szükséges lesz beszélni vele, mint ennek a folyamatnak az egyik szereplőjével".

A külügyminiszter az orosz katonai jelenlét szíriai növekedésére kitérve kijelentette: azzal, hogy Moszkva támogatja a szíriai kormányt, „erkölcsi felelőssége nagyobb lesz a rezsim által elkövetett bűnökben".

Ugyanakkor megjegyezte, hogy hajlandó lenne Oroszországgal párbeszédet folytatni, mivel szerinte Moszkva jelentős befolyással bír Aszadra és kormányára, s így segíthetne a szíriai válság megoldásában és „a migránsok Európába tartó áradatának megállításában".

Oroszország fokozatosan növelni látszik katonai jelenlétét Szíriában, és haditechnikai eszközökkel támogatja a kormányerőket. Bár egyelőre hivatalosan nem tervezi a beavatkozást a harcokba, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nem zárta ki ennek lehetőségét.

Moszkva nem enged abból az álláspontjából, miszerint a szíriai konfliktus rendezésében Damaszkusznak is részt kell vennie. Ezt azzal indokolja, hogy a kormányhadsereg a leghatékonyabb erő az ország egy jelentős részét uraló Iszlám Állam terrorszervezet ellen.