Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőteljesebb visszavágással fenyegetőzik a török vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 11. 8:16

A török vezérkari főnök az eddigieknél erőteljesebb válaszcsapással fenyegette meg október 10-én, szerdán Damaszkuszt arra az esetre, ha folytatódnak a török területet érő szíriai átlövések – jelentették török tévék.

„Válaszoltunk az eddigi szíriai lövésekre. Ha ezek folytatódnak, akkor még erőteljesebben fogunk reagálni" – jelentette ki Necdet Özel tábornok, amikor több katonai parancsnokkal közösen ellátogatott a szíriai határhoz közel fekvő Akcakale faluba.

A helységben október 4-én – feltehetőleg célt tévesztő – szíriai tüzérségi lövedékek becsapódása öt polgári személy halálát okozta. A török tüzérség erre is több lövéssel válaszolt. Özel szerint a török megtorló akciók „jelentős kárt" okoztak Szíriában, de nem részletezte, hogy milyen jellegűeket.

Az Akcakalét érőlövések óta a török hadsereg a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők állásait célba véve válaszol minden egyes olyan szíriai belövésre, amely török területet ér.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a tagországok védelmi minisztereinek keddi brüsszeli tanácskozása előtt újságírókkal találkozva méltatta az ankarai kormányt, amiért visszafogottságot tanúsít „a teljesen elfogadhatatlan szíriai támadások megtorlásában", valamint e magatartás folytatására és a konfliktus kiszélesedésének elkerülésére kérte a szintén tag Törökországot. „Törökországnak joga van megvédeni magát a nemzetközi jog keretein belül, és szükség esetén a NATO szolidaritására is számíthat" – szögezte le.

A Dogan török hírügynökség szintén kedden jelentette, hogy a török légierő további huszonöt F-16-os vadászgéppel erősítette meg az ország déli részén lévő Diyarbakir légi támaszpontját, a határ menti Hatay és Sanliurfa tartományokba pedig újabb páncélos alakulatokat vezényeltek.

A Cumhuriyet című ellenzéki lap értesülése szerint pedig a török kormány és a hadsereg „minden eshetőségre" felkészülve ötpontos tervet dolgozott ki, amelyben szóba jön a légierő és a szárazföldi erők bevetése is.