Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveres összecsepás Dagesztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 30. 12:19

Az orosz biztonsági erők tűzharcban megöltek hét fegyveres lázadót, és sértetlenül kiszabadítottak egy általuk túszul ejtett hatéves kislányt Dagesztánban, a Csecsenfölddel határos nyugtalan észak-kaukázusi autonóm köztársaságban – adta hírül december 29-én, szombaton közleményben a terrorellenes nemzeti bizottság. A művelet péntek este zajlott le Mahacskalában, Dagesztán fővárosában.

A biztonsági erők körülzártak egy társasházat, amelyben a terroristák megbújtak. Utóbbiak rovásán a közlemény szerint gyilkosságok, zsarolások, rablások, fegyveres támadások szerepeltek. Gyakorlatilag mindegyikük büntetett előéletű volt.

A biztonsági erők a lakóház kiürítése után megadásra szólították fel a fegyvereseket, akik azonban tüzet nyitottak és kézigránátokat hajítottak rájuk, és megpróbálták áttörni az ostromgyűrűt. A tűzharc közben néhányan közülük, a falat áttörve, egy szomszédos lakásba mentek át, ahol túszul ejtettek egy hatéves kislányt. A biztonsági erők sértetlenül kiszabadították a túszt, és megölték a banditákat – áll a közleményben. A biztonsági erők tagjai közül nem halt meg senki.

Az Interfax híre szerint a fegyveres csoport vezetője Gadzsimurad Dolgatov volt, aki szintén életét vesztette a tűzharcban. A lázadók állításuk szerint egy iszlám állam létrehozásáért harcolnak Észak-Kaukázusban. Támadásaik célpontjai leggyakrabban a rendfenntartó erők, kormánytisztviselők és muzulmán vezetők.

Emberi jogi aktivisták szerint a lázadás indítékai között van a nyomor és az orosz biztonsági erők kíméletlen fellépése is.