Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek foglalták el a taftanazi katonai repülőtér egy részét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 10. 17:03

Dzsihádista fegyveresek január 9-én, szerdán elfoglalták az északnyugat-szíriai Taftanaz katonai repülőterének egy részét, amelyet már hetek óta ostrom alatt tartottak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az emigráns emberjogi szervezet közleménye szerint a kormánycsapatok összecsaptak az an-Nászr Front harcosaival és az Ahrár as-Sam zászlóaljjal a taftanazi repülőtéren, amelynek több fontos szektorát elfoglalták a lázadók. Az OSDH szerint a dzsihádisták harcképtelenné tettek több helikoptert.

A légitámaszpont visszafoglalása érdekében, ahonnan az Idlíb tartomány elleni légitámadásokat végrehajtó repülőgépek felszállnak, a kormányerők tüzérséggel támadták a lázadók által elfoglalt szektorokat, valamint a közeli településeket – közölte az OSDH.

Katonai vezetők szerint a légierő több légicsapást hajtott végre a lázadók visszaverésére, súlyos emberi és anyagi veszteséget okozva nekik. A lázadók előrenyomulásáról a hadsereg illetékesei nem tettek említést.

Az OSDH szerint Észak-Szíriában összecsapások voltak az Aleppó tartománybeli Menag, Kuiresz és Neráb katonai repülőtereinél is. Aleppóban kilenc polgári személy halt meg tüzérségi tűzben, illetve a városban tevékenykedő orvlövészek fegyvereitől.

Egy Homsz közeli faluban egy család négy gyermeke halt meg egy légitámadásban szerdára virradó éjszaka – közölte az emberjogi szervezet, amely szerint 27-en haltak meg szerdán Szíria-szerte.

Az ENSZ szerint a 2011 márciusában kitört, majd fegyveres konfliktusba torkollott lázadásnak több mint 60 ezer áldozata van az arab országban.