Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Volt orosz katonatiszt az ukrán titkosszolgálat élén?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 10. 18:13

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) élére most kinevezett új vezető 1998-ig az orosz hadsereg tisztje volt – állította január 10-én, csütörtökön a TVi nevű ellenzéki ukrán hírtelevízió.

Viktor Janukovics elnök Olekszandr Jakimenkót nevezte ki az SZBU élére. Jakimenko ezt megelőzően tavaly júliustól a testület vezetőjének első helyettesi posztját töltötte be. Ihor Kalinyin, az SZBU eddigi főnöke elnöki tanácsadói megbízatást kapott.

Az 1964-es születésű Jakimenko életrajza szerint 2011 augusztusa óta az SZBU donyecki megyei részlegét vezette.

A Tvi televízió munkatársai egyebek között arra alapozzák azt az állításukat, miszerint az új titkosszolgálati főnök Ukrajna függetlensége után az orosz hadsereg tisztje volt, hogy találtak egy neki tulajdonított internetes fórumbejegyzést annak az oroszországi jejszki katonai légügyi főiskolának a weboldalán, amelyben korábban Jakimenko tanult.

A 2006 áprilisi bejegyzésben rövid tőmondatokban ecseteli, mi minden történt vele az iskola elvégzése után. Mesél arról, hogy szolgált Mongóliában, majd a krími Gvargyejszkoje településen akkoriban állomásozó orosz katonai légi ezrednél, 1997-ben pedig az orosz légierő Moszkva környékén lévő, Gagarin nevét viselő akadémiáján végzett.

„1998-ban kiléptem a hadseregből. Azóta a donyecki KGB-nél vagyok" – fogalmazott.

Az ukrán sajtó szerint az új SZBU-főnök emellett közeli kapcsolatban áll Janukovics idősebbik – üzletember – fiával, Olekszandrral, akárcsak a kormány több új tagja, köztük Szerhij Arbuzov első miniszterelnök-helyettes, a nemzeti bank korábbi elnöke, aki elemzők előrejelzése szerint még idén felválthatja Mikola Azarovot a kormányfői poszton.