Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek megsemmisítettek egy katonai radarállomást Luhanszk megyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 7. 15:06

Fegyveres szakadárok megtámadtak és megsemmisítettek egy katonai radarállomást május 6-án, kedden a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, ahol a rendőrség – saját beismerése szerint – már nem ura a helyzetnek.

A radarállomást automata fegyverekkel felszerelt, láthatóan jól kiképzett 20 szakadár rohanta le. A létszámfölényben lévő támadók lefegyverezték a létesítményt őrző katonákat, majd felgyújtották a radarállomást és zsákmányolt fegyverekkel együtt eltűntek a helyszínről – adta hírül az Unian hírügynökség az ukrán főügyészség sajtószolgálatára hivatkozva.

A Luhanszk megyei rendőrség kedden kiadott nyilatkozatában elismerte, hogy többé nem ura helyzetnek. A közlemény szerint a térségben elszaporodtak a bűncselekmények, miután sok lőfegyver került a lakosság kezére. Csak az utóbbi néhány napban számos rablótámadást, gyilkosságot, rablást és járműlopást követtek el automata fegyverek használatával – áll a nyilatkozatban.

A luhanszki rendőrség szerint kedden a kelet-ukrajnai nagyvárosban géppisztolyokkal felszerelt fegyveresek csoportja támadta meg a közlekedésrendészet lefoglalt gépkocsik tárolására használt telephelyét. Elvették az őrtől a telefonját, a gépkocsitároló kulcsait, majd elhajtottak tíz olyan autóval, amelyet bizonyítékként foglaltak le korábban a nyomozó hatóságok.

A közlemény emlékeztet arra, hogy hétfőn a Luhanszk megyei Szverdlovszk városában ugyancsak automata fegyverekkel fenyegetőző bűnözők elraboltak két kamiont, egy nappal korábban pedig egy pénzszállító járművet kerítettek hatalmukba.

„A megye útjain felállított úgynevezett »népi ellenőrző pontokon«, amelyeket eredetileg azzal a szándékkal létesítettek, hogy távol tartsák a térségtől a nemkívánatos elemeket, jelenleg fegyveresek gyakorlatilag útonállással és fosztogatással foglalkoznak. Megállítják a megyébe élelmiszert, benzint és más árut szállító teherjárműveket, és egyszerűen kifosztják azokat, majd ismeretlen helyre viszik a rakományukat" – áll a rendőrség nyilatkozatában, amely szerint nyoma sincs a kezükbe fegyvert fogók által kezdetben ígért békének és nyugalomnak, ehelyett a megyében elszabadult a bűnözés, és teljes a felfordulás.