Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gátat kell szabni a szíriai lázadók túlkapásainak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 14. 11:10

Felszólította a szíriai ellenzék új koalícióját két jelentős nemzetközi emberjogi szervezet, a Human Rights Watch (HRW) és az Amnesty International (AI), hogy harcoljon a lázadók túlkapásai ellen.

A New York-i központú HRW november 13-án, kedden arra hívott fel: a koalíció „küldjön világos üzenetet az ellenzék harcosainak, hogy tartsák tiszteletben a háborús és az emberi jogi törvényeket, és tudassa velük, azok megsértése felelősségre vonással jár".

„Az új koalíció adjon abszolút elsőbbséget annak, hogy véget vet az ellenzék fegyveres tagjai általi visszaéléseknek. Nyilvánosan vállalja, hogy tiszteletben tartja a nemzetközi normákat, tüzetesen vizsgálja ki azokat az erőszakcselekményeket, amelyeket fegyveres csoportok követhettek el, még mielőtt támogatná őket, és indítson eljárást azok ellen, akik megsértették a(z emberiességi) szabályokat" – hangoztatta Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója.

Az igazgató – miután említést tett olyan videókról, amelyekben a lázadó Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) által elkövetett túlkapások és kivégzések láthatók – utalt arra, hogy „mindenkivel, aki az SZSZH vagy más ellenzéki erők, illetve a szíriai biztonsági erők tagjai vagy a Sabbiha (kormánypárti milíciák) kezében van, az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi törvények szerint kell bánni".

Az Amnesty International azt szorgalmazza, hogy „az ellenzék új vezetése figyelje és akadályozza meg az emberi jogokra vonatkozó törvényeknek a saját erői általi megsértését". A londoni székhelyű szervezet ugyancsak kedden kiadott közleménye szerint a koalíciónak „létre kell hoznia mechanizmusokat az ellenzéki fegyveres csoportok tevékenységének ellenőrzésére, hogy elkerülhetők legyenek (főként) a háborús bűncselekmények miatti eljárások".

„Mindegyik tábor harcosainak tudniuk kell: nem bújhatnak amögé, hogy parancsra cselekedtek, és el kell számolniuk tetteikkel" – olvasható a dokumentumban.

A hétfőre virradóra Dohában megalakult Ellenzéki Erők és a Forradalom Szíriai Nemzeti Koalícióját az öbölmonarchiák „a szíriai nép törvényes képviselőjének" ismerték el, míg az Arab Liga és a nyugatiak beérték támogatásuk kinyilvánításával.