Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta lefokozott egy tábornokot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 14. 11:08

Az ausztráliai látogatáson tartózkodó Leon Panetta amerikai védelmi miniszter bejelentette november 14-én szerdán, hogy lefokoz egy éppen nyugállományba vonuló, négycsillagos tábornokot hűtlen kezelésért, és visszaköveteli tőle a pazarló útjaira költött több tízezer dollárt.

William Wardról, a szárazföldi hadsereg tábornokáról van szó, aki volt az afrikai parancsnokság vezetője is.

Ward lefokozása szinte egybeesik azzal a botránnyal, amely az amerikai nemzetbiztonsági erők legmagasabb rangú vezetői közül érint kettőt: David Petraeust, aki lemondott a CIA-igazgatói tisztségéről, és John Allen tábornokot, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők parancsnokát.

A Pentagon főfelügyelője Ward tevékenységét vizsgálva kiderítette, hogy a tábornok számos alkalommal pazarolta az adófizetők pénzét. Egyszer például feleségével együtt hivatali repülőgépén Bermudára repült egy éjszakára. A védelmi minisztérium 82 ezer dollár megfizetését követeli tőle.

Bár Ward háromcsillagos tábornokká való lefokozása azt jelenti, hogy évente 30 ezer dollárral kevesebb nyugdíjat fog kapni, ellátmánya így is 200 ezer dollár lesz.