Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan megalakul Koszovó hadserege

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 27. 12:10

Amint megalakul a koszovói parlament, elfogadják az ország biztonsági erőinek fegyveres erővé való átalakulásáról szóló törvényt, és így megalakulhat a koszovói hadsereg – hangsúlyozta Agim Ceku, a koszovói biztonsági erők távozó minisztere november 26-án, szerdán a pristinai Epoka e re (Az új korszak) című napilapnak adott interjúban.

„Ez egy nemzeti jelentőségű projekt, amely az ország és az állampolgárok számára is nagyon fontos" – részletezte Ceku az újságnak, amely Hashim Thaci távozó kormányfő Koszovói Demokrata Pártjához (PDK) köthető.

A politikus szerint a javaslatot belföldön és külföldön is támogatják. Hozzátette: a parlament megalakulása után arra számít, hogy a kormánypártok és az ellenzék is megszavazza a fegyveres erők megalakítását, mert „ez Koszovó, az itt élők és a politikai pártok érdeke is".

Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter még márciusban közölte, hogy kormánya jóváhagyta az ország fegyveres erőinek felállítására vonatkozó javaslatot. Akkor azt is mondta, hogy szerinte ez az átalakítás elősegíti majd az ország NATO-csatlakozását.

Hashim Thaci távozó kormányfő korábban a fegyveres erők legfőbb feladatának Koszovó területi szuverenitásának megőrzését nevezte. A sajtó pedig arról számolt be, hogy a haderő ötezer hivatásos katonából és háromezer önkéntesből állna.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, Belgrád azonban azóta sem hajlandó elismerni Pristina önállóságát. A függetlenség egyoldalú kikiáltása óta Koszovónak hivatalosan nem volt önálló hadserege.

A legfrissebb információk szerint várhatóan december 8-án alakul meg az új összetételű pristinai törvényhozás, és akkor választják meg az új kormányt is. A parlamentet május 7-én oszlatták fel, az országot azóta ügyvezető kormány irányítja.