Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamász-vezető: nem akarunk újabb háborút

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 19. 18:58

A Hamász nem akar újabb háborút, és napokon belül folytatódnak Kairóban a közvetett tűzszüneti tárgyalások Izraellel – derül ki a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet második számú vezetőjének szeptember 18-ai, csütörtöki nyilatkozataiból.

Músza Abu Marzúk ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a további vérontás elkerülhetetlen, ha az egyezkedések eredményeképpen nem szűnik meg az övezet Egyiptom és Izrael által ellenőrzött határainak mintegy hét éve tartó blokádja.

Abu Marzúk a Maan palesztin hírügynökségnek azt mondta, hogy még szeptember 24-e előtt újraindulnak a tárgyalások.

Egyes megfigyelők szerint ugyanakkor nemigen várható gyors előrelépés a fent említett kérdésben, tekintve, hogy a Hamász nem hajlandó megválni fegyvereitől, amit viszont Izrael a blokád feloldásának kulcsfontosságú feltételeként nevezett meg.

Az iszlamista vezető szerint a Hamász győztesként érkezik a kairói tárgyalásokra, egyebek mellett azért, mert a szervezet népszerűsége jelentősen megnőtt az ötvennapos, több mint 2100 palesztin életét követelő fegyveres konfliktus alatt. Abban is biztos, hogy szervezet legyőzné Mahmúd Abbász palesztin elnököt és az általa irányított Fatahot, ha a közeljövőben tartanák a választásokat.

A 2006-ban tartott utolsó parlamenti választásokat a Hamász nyerte meg. A voksolás után hatalmi konfliktus alakult ki a két szervezet között, s végül véres összecsapások után kettészakadt a palesztin adminisztráció. Ciszjordániát a Fatah ellenőrzi, és Gázában azóta is a Hamász az úr.

Az iszlamisták népszerűségével kapcsolatos állítása mindenesetre ellentmond Abu Marzúk egy három napja tett másik kijelentésének, amelyből inkább az derült ki, hogy sokakat aggodalommal tölt el a milícia jelenléte az övezetben.

Hétfőn Facebook-oldalán „veszélyes jelenségnek" nevezte, hogy egyes gázai ingatlantulajdonosok nem hajlandóak a Hamász tagjainak és családjaiknak bérbe adni lakásaikat, attól tartva, hogy azok is az izraeli rakéták célpontjaivá válhatnak.

A legutóbbi válság alatt az ENSZ adatai szerint több mint 18 ezer lakást romboltak le az izraeli lövedékek. Egyes sajtóértesülések szerint a Hamász belügyminisztériumi irodáinak otthont adó toronyház lakói felszólították a szervezetet, hogy költözzön ki onnan.