Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három jemeni tábornokkal végzett az al-Kaida

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 9. 13:19

A jemeni hadsereg három tábornokával végeztek feltehetően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai május 8-án, szerdán Jemen déli részén.

Egy katonai tisztségviselő elmondta, hogy a járművet, amelyben a légierő három tábornoki rangban lévő pilótája utazott, két motorbiciklis férfi támadta meg Lahadzs tartományban. A pilóták éppen visszatérőben voltak az ország legnagyobb légi támaszpontjának számító Al-Anad bázisra, amikor a támadók egyike tüzet nyitott kocsijukra.

„Úgy tűnik, hogy az al-Kaida műve volt a rajtaütés" – tette hozzá a tisztségviselő.

Bár a terroristák nagy részét a hadsereg egy átfogó offenzíva keretében egy évvel ezelőtt kiűzte az arab-félszigeti ország déli részéről, a szélsőségesek továbbra sem hagytak fel a biztonsági erők elleni merényletekkel.

Az al-Kaida 2012-ben nyilvánosságra hozott egy halállistát, amelyen az Al-Anad támaszpont azon pilótáinak neve szerepelt, akik előzőleg a terrorszervezet központjaira mért jemeni légicsapásokat hajtottak végre. Sokukkal szinte azonnal végeztek, de a szerdán meggyilkolt pilóták nem szerepeltek az akkori listán.

Az Arab-félsziget al-Kaidája 2009 januárjában jött létre a nemzetközi terrorszervezet szaúd-arábiai és jemeni ágának összeolvadásából. A szélsőségesek jócskán megerősödtek 2011-ben, amikor a jemeniek fellázadtak az akkori elnök, Ali Abdalláh Száleh ellen.