Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves összecsapások Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 19. 22:44

A szíriai felkelők október 18-a, péntekre virradó éjszaka összecsaptak a Bassár el-Aszad elnök vezette kormány csapataival az ország keleti részén található Deir-ez-Zór városában, s a harcok során a dzsihadisták legkevesebb tíz katonával végeztek – közölte pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

Az OSDH hozzátette, hogy péntek reggel a légierő több egységét a térségbe irányították. A támadás több áldozatot szedett, és lerombolt néhány lakóházat. A felkelőket támogató emigráns szervezet nem tett közzé további információkat a hadműveletről.

A felkelők Deir-ez-Zór több negyedében összecsaptak a kormányerőkkel, és benyomultak Rasdíja negyedbe, amelyet eddig a hadsereg tartott ellenőrzése alatt – közölte a londoni központú szervezet.

Ezzel párhuzamosan az iszlamista szélsőséges an-Nuszra Front fegyveresei megöltek tíz katonát, akiket a Rasdíja elfoglalásáért vívott harcokban fogtak el.

Csütörtökön a szíriai állami televízió bejelentette, hogy Deir-ez-Zórnál életét vesztette Dzsamáa Dzsamáa, a tartomány katonai hírszerzését vezető tábornok.

Az OSDH közölte, hogy a tábornokot a rasdíjai harcok során sebesítette meg halálosan egy orvlövész, amikor a dzsihadisták összecsaptak a hadsereggel.

Dzsamáa volt a szíriai hadsereg egyik legbefolyásosabb tisztje, s fontos szerepet játszott, amikor a szír hadsereg 1976 és 2005 között Dél-Libanonban állomásozott. Őt is kihallgatták a Rafík Haríri volt kormányfő elleni 2005. évi merénylet ügyének vizsgálatában, és az Egyesült Államok felvette azoknak a személyeknek a listájára, akiket terrorcselekmények támogatásával és libanoni zavarkeltéssel gyanúsítanak.