Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 19. 20:41

Legkevesebb tizenöt katona meghalt, sokan pedig megsebesültek egy öngyilkos merénylő robbantásában a dél-jemeni Abján tartomány egyik katonai bázisán október 18-án, pénteken – közölték katonai források.

A merényletet a jemeni hadsereg 111. dandárjának parancsnoksági épülete közelében hajtották végre, és biztonsági források szerint a támadásban a parancsnok is súlyosan megsebesült. Egyelőre senki nem vállalta magára a merényletet, mindössze annyit tudni, hogy egy pokolgéppel megrakott jármű hajtott a területre, s annak vezetője hozta működésbe az autóban lévő robbanószerkezetet. Az autóban ülő merénylő a helyszínen életét vesztette.

Legutóbb csütörtökön hajtottak végre hasonló támadást Abján tartományban, akkor az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó fegyveresek támadtak meg egy rendőrségi épületet és egy katonai ellenőrzőpontot. A kettős merényletben egy ember meghalt, kettő megsebesült.

Az utóbbi két évben több tucat jemeni rendőrrel és katonával végzett merénylet, különösen az ország déli és keleti tartományaiban. A hatóságok az al-Kaidának tulajdonítják a legtöbb támadást, ugyanis annak Jemenben aktív ága az Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnök elleni 2011-es népfelkelés és így a központi hatalom gyengülése nyomán meg tudta erősíteni befolyását az arab ország déli régiójában.

A jemeni kormányerők az al-Kaida egyik legaktívabb szervezetével, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű csoporttal állnak szemben, amely már több merényletet kísérelt meg amerikai célpontok ellen, beleértve utasszállító repülőgépeket is.