Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak – a biztonsági erők átfogó támadásra készülnek Fallúdzsában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 6. 16:00

Az iraki biztonsági erők átfogó támadásra készülnek, hogy visszafoglalják az al-Kaidához köthető szélsőségesektől Fallúdzsa városát – közölte január 5-én, vasárnap az iraki kormány egyik magas beosztású illetékese.

Azt mondta, hogy a különleges erők már végrehajtottak hadműveleteket a városban, és katonákat is Fallúdzsa kornyékére vezényeltek. Hagynak időt a lakosságnak arra, hogy elhagyja a települést, majd megindítják a támadást – mondta a kormányilletékes.

A hadsereg egyik parancsnoka pedig úgy nyilatkozott, hogy két-három napot vesz igénybe, amíg megtisztítják Fallúdzsát, illetve Ramádi egyes részeit a szélsőségesektől.

Rasíd Flejh altábornagy szerint kormánybarát szunnita törzsek irányítják a hadműveletet, a hadsereg pedig csak fedezni fogja őket a levegőből, illetve logisztikai segítséget nyújt. Más részleteket nem árult el a hadműveletről.

Névtelenül nyilatkozó helyi lakosok szerint a szombat éjszaka óta nyugalom van Fallúdzsában, Ramádiban viszont vasárnap szórványos harcok voltak.

Fallúdzsa városa szombaton teljes egészében az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihádista szervezet kezére került. Az ILIÁ péntekre számos körzet felett megszerezte az ellenőrzést Anbár tartomány egy másik városában, Ramádiban, amely Fallúdzsától mintegy ötven kilométerre nyugatra fekszik.

A két nyugat-iraki városban hétfőn robbantak ki a harcok azt követően, hogy a hatóságok felszámolták a kormány ellen tüntető szunniták egy sátortáborát Ramádiban.

John Kerry amerikai külügyminiszter közölte vasárnap Jeruzsálemben, hogy az amerikai kormányzat nem mérlegeli a csapatok visszaküldését Irakba, bízik benne, hogy a helyi kormány és a törzsek megbirkóznak az al-Kaida terrorszervezettel. Washington támogatja Irak küzdelmét az ország nyugati részén városokat elfoglaló, az al-Kaidához köthető fegyveres csoportok ellen, de „ez az ő harcuk" – fogalmazott Kerry.