Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irániak tüntettek az amerikai nagykövetség elfoglalásának 33. évfordulója alkalmából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 3. 16:05

Irániak ezrei vonultak fel november 2-án, pénteken Teheránban az amerikai nagykövetség elfoglalásának 33. évfordulója alkalmából rendezett tüntetésen, amelyen Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak és amerikai zászlókat égettek.

„Halál Amerikára", „Vesszen Izrael", „Halál Nagy-Britanniára" – volt olvasható a transzparenseken és amerikai zászlókat is égettek a tüntetők.

A tüntetést minden évben megszervezik, így emlékezve arra, hogy iráni fiatalok 1979-ben, Reza Pahlavi sah uralmának megdöntése után megrohamozták az Egyesült Államok akkori teheráni nagykövetségét.

Az épület azóta az iráni iszlám rendszer „elitjének" számító Forradalmi Gárda oktatóközpontként szolgál.

Az idei felvonulást az amerikai elnökválasztási kampány utolsó napjaiban szervezték. Az indulatokat különösen felfokozta, hogy a tengerentúli jelöltek kampányuk külpolitikai részében nagy hangsúlyt helyeztek az iráni atomprogram veszélyeire.

Az idén két nappal előbbre hozták a tüntetés időpontját, mivel maga az évforduló egybeesik az egyik síita ünnepel.

Harminchárom évvel ezelőtt, 1979. november 4-én szélsőséges iráni diákok megrohamozták és elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, túszul ejtve az ott tartózkodó mintegy 70 embert. Az amerikai médiát több mint egy évig uraló, 444 napig tartó válság és a túszok kiszabadítására indított katonai akció látványos kudarca végképp elmérgesítette Washington és Irán viszonyát, s ez akkor megakadályozta Jimmy Carter elnök újraválasztását.