Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Isztambulban per kezdődött volt izraeli katonai parancsnokok ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 8. 12:08

Isztambulban a vádlottak távollétében november 6-án, kedden megkezdődött az a per, amelyet az egy török segélyhajó elleni, kilenc halálos áldozatot követelő izraeli támadásra feltételezhetően utasítást adó magas rangú izraeli katonai parancsnokok ellen indítottak.

Két és fél éve egy török hajóraj az izraeli blokádot megtörve akart segélyszállítmányt vinni a Gázai övezetbe, de izraeli kommandósok 2010. május 31-én rajtaütöttek a flotta zászlóshajóján. Kilenc aktivistát agyonlőttek, további több mint ötven aktivista megsebesült, egy azóta is kómában van. A Mavi Marmara nevű hajót ezután egy izraeli kikötőbe kísérték, majd visszaadták Törökországnak.

A török igazságszolgáltatás az izraeli hadsereg négy olyan parancsnoka ellen indított büntető eljárást, akit a támadás elrendeléséért tesz felelőssé. Az államügyészség többszörös életfogytiglani börtönbüntetést indítványoz Gavriél Askenázi volt izraeli vezérkari főnök, Eliézer Alfréd Marom, a haditengerészet és Avisáj Lévi, a légierő volt parancsnoka, valamint Ámosz Jadlin, a titkosszolgálat korábbi főnöke ellen. Gyilkossággal, kínzással, emberrablással, fosztogatással, személyes szabadság korlátozásával és rongálással vádolják őket. A per távollétükben zajlik, ezért inkább csak jelképes jelentőségű.

Izrael élesen bírálta Törökországot a tárgyalás miatt, álláspontja szerint az izraeli hadsereg négy volt parancsnoka ellen koncepciós per zajlik Isztambulban. „Ennek a tárgyalásnak az égvilágon semmi köze nincs a jogszerűséghez vagy az igazsághoz" – nyilatkozott Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő az AFP-nek. „A vádlottakat még csak nem is értesítették a tárgyalásról vagy az ellenük felhozott vádakról, így a legcsekélyebb esélyük sem volt a védekezésre. Ez az eljárás pusztán propagandacélokat szolgál, ha a török kormány valóban megoldást akarna találni a problémára, akkor kapcsolatba lépett volna a vádlottakkal és Izraellel" – közölte a szóvivő.

A tárgyalásra legalább hatvan külföldi aktivista érkezett, aki tanúvallomást kíván tenni.

Kedd reggel a bírósági épület előtt több száz tüntető gyűlt össze. Izrael politikája ellen tiltakoztak, és szolidaritásukat nyilvánították ki a palesztinokkal.