Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael elfogta a dolevi robbantásos merénylet feltételezett elkövetőit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. szeptember 30. 11:30

Az izraeli biztonsági erők elfogták a Dolev nevű ciszjordániai zsidó telep közelében lévő forrásnál augusztusban elkövetett robbantásos merénylet feltételezett elkövetőit – közölte szeptember 28-án, szombaton a Sin Bét nevű izraeli belbiztonsági szolgálat.

A pokolgépes támadás egy tizenhét éves izraeli lány életét oltotta ki, akinek negyvenhat éves édesapja és tizenkilenc éves testvére is megsérült a robbantásban.

A Sin Bét szerint az őrizetbe vett három palesztin férfi a Palesztin Felszabadítási Népfront (PFN) nevű szélsőséges szervezet tagja. Mindhárman a Jeruzsálemtől északra fekvő Rámalláh térségéből származnak. A csoport vezetőjét a tájékoztatás szerint terrorista tevékenység miatt korábban már több alkalommal őrizetbe vették.

Az izraeli elhárítás szerint a csoport 44 éves feje készítette a pokolgépet és ő volt az is, aki működésbe hozta azt, amikor meglátta az izraeli családot. A palesztin férfit már évek óta keresik, mert a második intifáda (a 2000 és 2005 közötti palesztin felkelés) idején több merénylet előkészítésében is részt vett.

Izrael az 1967-es hatnapos háború során foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, amely területekre a palesztinok leendő államuk területeként tartanak igényt.