Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi díszokleveleket adtak át az NKE-n

Szöveg: Tasi Tibor | Fotó: Szilágyi Dénes |  2019. szeptember 30. 9:58

A jogelőd intézmények mintegy 70 hallgatója kapott jubileumi díszoklevelet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Ludovika Főépületben tartott ünnepségen a 75, 60, illetve 50 évvel ezelőtt végzetteknek mondtak köszönetet a hazának adott szolgálatért.

1596069278

A Szent László Kápolnában tartott ünnepségen zafír-, gránit-, gyémánt-, illetve aranydiplomát vehettek át azok, akik a katonai felsőoktatás elmúlt évtizedekben működött intézményeiben végeztek. Az ünnepségen felolvasták a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét, amelyben Korom Ferenc altábornagy azt írta: az ünnepeltek a történelem viharait túlélve tettek tanúságot bátorságukról, személyes példamutatásuk pedig felbecsülhetetlen, hatásukra néhányuk gyerekei, unokái is a katonai hivatást választották. „Ez a nap szól a köszönetről is" – utalt az altábornagy arra, hogy a jubiláló tisztek példásan ápolják a bajtársi hagyományt. A díszoklevelet átvevő tisztek egykoron a honvédség mellett a határőrségnél, a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, a polgári védelemben, illetve a büntetés-végrehajtásban szolgáltak.

1596069279

Pohl Árpád dandártábornok, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja ünnepi beszédében szólt a ludovikások 100 évvel ezelőtti felkeléséről és a szolnoki repülőtiszt képzés 70 évvel ezelőtti indulásáról. „Ma a magyar katonának ismét van oka az optimizmusra" – mondta a dékán annak kapcsán, hogy a napjainkban is zajló haderőfejlesztés eredményeként a Magyar Honvédség a régió meghatározó hadserege lesz. Az NKE szem előtt tartja az elődök hagyományait, a képzés pedig a 21. századi kihívásokra készíti fel a leendő tiszteket, akik ennek köszönhetően a nemzetközi környezetben is megállják helyüket. Pohl Árpád közölte: az idén avatott 58 tisztből 54-en külföldi gyakorlatokon is részt vettek. A dékán a jubilálóktól azt kérte: továbbra is mutassanak példát a fiataloknak, ezzel szolgálják tovább hazájukat.

1596069278

Vidus Tibor nyugállományú hör. vezérőrnagy a jubilánsok nevében mondott válaszbeszédet. A nyugalmazott főtiszt emlékezett az 50 évvel ezelőtti végzés pillanatára, amikor a tisztképzés, történetének nagy átmenetét élte meg, hiszen ez volt az az évfolyam, akik még az Egyesített Tiszti Iskolában kezdték meg tanulmányaikat, de már a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán végeztek. A vezérőrnagy emlékezett a rendszerváltozás idejére is, amikor a Határőrség formálója volt a társadalmi eseményeknek, hiszen a szervezet kezdeményezte az elektronikus jelzőrendszer lebontását és a határnyitást is. Vidus Tibor szerint a jubilálók feladata emlékezni és emlékeztetni.

Az ünnepség után megkoszorúzták a Ludovika téren álló II. világháborús hősök emlékművét, majd a Zrínyi parkban lévő emléktáblát, ahol emlékfaültetés is volt.

 

1596069279