Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

John O. Brennan kerülhet a CIA élére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 6. 20:08

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága március 5-én, kedden nagy többséggel támogatásáról biztosította John O. Brennannak a Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára történő kinevezését.

A szakbizottság zárt ajtók mögött lefolytatott tanácskozás után, 12:3 arányban szavazta meg, hogy Brennan kerüljön a CIA élére, aki eddig Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója volt.

A jelölt korábban 25 évet szolgált a hírszerzés kötelékében és már 2008-ban is felmerült, hogy ő legyen a „cég" igazgatója, de emberi jogi aktivisták tiltakoztak a kinevezése ellen.

Érvelésük szerint Brennan George W. Bush elnöksége idején, a hírszerző ügynökség egyik vezetőjeként támogatta az általuk kínzásnak minősített kényszervallatási módszerek alkalmazását, de legalábbis nem lépett fel a megszüntetésükért. A jelölt a szenátusi meghallgatásakor megígérte, hogy ilyeneket az ő irányítása alatt nem fognak alkalmazni és hogy folyamatosan tájékoztatja majd a kongresszust az ügynökség munkájáról.

Brennan kinevezéséhez szükség van még a szövetségi felsőház plenáris megerősítésére, ám ennek időpontja egyelőre bizonytalan. Egyrészt azért, mert republikánus szenátorok további tájékoztatást szeretnének kapni a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus ellenin terrortámadás körülményeiről, másrészt azért, mert szerdára erős havazást várnak Washingtonban, ami akadályozhatja a törvényhozás munkáját.

A szenátus hírszerzési bizottsága azt követően szavazta meg Brennan jelölését, hogy a színfalak mögött megállapodás született: a törvényhozás illetékes tagjai nagyobb hozzáférést kapnak majd azokhoz a titkos jogi állásfoglalásokhoz, amelyek a terrorizmussal gyanúsított személyek – köztük amerikai állampolgárok – elleni dróntámadások indokául szolgálhatnak.