Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai üdvözölte Obama tervét az amerikai katonák fokozatos kivonására Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 29. 14:42

Hamid Karzai afgán elnök május 28-án, szerdán üdvözölte Barack Obama előző nap közzétett tervezetét, miszerint 2016-ig fokozatosan kivonják az amerikai erőket a közép-ázsiai országból.

Obama kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok 2014 végén 9800 katonát hagy hátra Afganisztánban, ezt a létszámot 2015-ben a felére csökkenti, és 2016 végéig az összes harcoló egységét kivonja onnan. 2016 után csupán kétszáz amerikai katona marad Afganisztánban, akik egy bilaterális katonai együttműködés alapján az amerikai nagykövetségen állomásoznak majd.

„Az afgán nép elnökének és kormányának mindig is elsődleges követelése volt, hogy vessenek véget az amerikai katonai jelenlétnek, és adják át a felelősséget az afgán biztonsági erőknek" – tette hozzá Karzai.

Az afgán államfő ezzel párhuzamosan felszólította a tálib felkelőket, hogy „ragadják meg ezt a történelmi lehetőséget arra, hogy befejeződhessen a külföldi katonák jelenlétének ürügyével az országban indított háború".

A tálibok szerdán kiadtak egy közleményt, amelyben élesen elítélték Obama elnök bejelentését. A katonák hátrahagyásával az Egyesült Államok „folytatja Afganisztán megszállását, és megsérti az ország szuverenitását, valamint a vallást és az emberi jogokat" – írták a lázadók a sajtóközleményben. Addig folytatjuk a dzsihádot (szent háborút), amíg az utolsó amerikai katona el nem hagyja az országot" – tették hozzá.

Karzai korábban nem volt hajlandó aláírni az amerikai katonák afganisztáni állomásoztatásáról szóló kétoldalú biztonsági megállapodást. Ez a feladat emiatt az afgán elnökválasztás júniusban esedékes második fordulóján győzedelmeskedő államfőre hárul majd, így az egyezmény szentesítése – ha az új elnök erre egyáltalán hajlandó lesz – hónapokig várat még magára.