Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai bázist foglalt el az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 14. 19:55

Legalább huszonöten vesztették életüket három merényletben Bagdadban, az iraki fővárostól nyugatra fekvő Anbár tartományban pedig egy katonai bázist foglalt el az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet október 13-án, hétfőn.

A bagdadi merényletek elsősorban síiták lakta városrészeket céloztak. A főváros legnagyobb síita negyedében, Szadr területén két robbantásban 19 ember vesztette életét és harmincan megsebesültek egy piactéren és egy rendőri ellenőrzőpontnál. Kadimíja negyedben egy ellenőrzőpontnál egy autóba rejtett pokolgép hat civillel végzett és 21-et megsebesített.

A támadásokat egyelőre senki nem vállalta magára, a szunnita felkelők – egyebek mellett az IÁ – azonban gyakran követnek el robbantásos merényleteket az iraki síita lakosság ellen.

Bár Bagdadban a nyár folyamán viszonylagos béke honolt, és ritkák voltak a merényletek, az utóbbi hetekben ismét rengeteg robbantás rázta mag az iraki fővárost.

Ezzel párhuzamosan a szunnita többségű Anbár tartományban az IÁ elfoglalta a hadsereg egy kiképzőközpontját. Bár egyes biztonsági források azt állították, hogy a hadsereg „stratégiai visszavonulást" hajtott végre, más tisztségviselők arról számoltak be, hogy az iraki katonák heves tűzharc során vesztették el a létesítményt, amely az IÁ által két hete elfoglalt nyugat-iraki Hít nevű település közelében fekszik.

Szintén hétfőn az iraki kurd autonóm tartomány önvédelmi erői arról számoltak be, hogy az IÁ ismét jazidiak ezreinek életét veszélyezteti az ország északi részén fekvő Szindzsár-hegységben. A kurd fegyveresek egy parancsnoka szerint a dzsihadista szervezet immár teljesen körbevette a hegységet, és lezárta az onnan kivezető útvonalakat. Az IÁ a hegyekben mintegy tízezer olyan jazidit kerített be, akik nem hajlandóak átadni földjeiket.

Augusztus elején az IÁ a kurd etnikumhoz tartozó, saját vallást követő jazidiak tízezreit üldözte el lakhelyéről Észak-Irakban.