Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Przemyslnél folytonos az előrenyomulás

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 14. 18:52

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Tegnap a mi Przemysl felé előrenyomuló erőink a védősereg kirohanása által támogatva, annyira visszavetették a körülzáró csapatokat, hogy csak a vár keleti vonala előtt áll még ellenség" – írja a Pesti Napló. A lap október 14-i számából az is kiderül, hogy az ellenség visszavonulása közben számos hidat megsemmisített.

Továbbá az is olvasható, hogy nyugaton, az argonnei erdőben állandó és elkeseredett harcokat vívnak a németek, mert a franciák „szivós ellenállást" fejtenek ki.

Negyvenezer belga katona fogságban –írja a Népszava. „… Belgiummal határos holland földre menekültek s ott tették le a fegyvert, hollandi hadifoglyok lettek." Ezzel kikerülték a német hadifogságot.

„… két német röpülőgép jelent meg Páris fölött és husz bombát dobott a városra. Az egyik a Notre Dam templom előtt esett le, de nem robbant föl" – írja az újság. Hozzátéve: a többi bomba három embert megölt tizennégyet megsebesített.

A Népszava továbbá jelenti, hogy óráról órára rosszabb a török-orosz konfliktus.

A Pesti Hírlapban a következőt olvashatjuk: „A Budapesti Tudósító jelenti: Tegnap a mi Przemysl felé előnyomuló erőink, a védősereg kirohanása által támogatva, annyira visszavetették a körülzáró csapatokat, hogy csak a vár keleti vonala előtt áll még ellenség. Az ellenség visszavonulásánál Sosnica közelében több hadihíd leszakadt: számos orosz a San-ba fulladt. Chyrowtól keletre a harc még áll. Egy kozákhadosztályt a mi lovashadosztályunk Drobobica felé visszavetett."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595980806
Címkéklapszemle