Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két amerikai repülőgép-hordozó fog cirkálni egyszerre a Földközi-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 10. 14:46

Két amerikai repülőgép-hordozó is a Földközi-tenger vizein lesz egy időben ebben a hónapban a NATO varsói csúcstalálkozója előtt, elemzők szerint ugyanis Washington ellensúlyozni igyekszik az orosz katonai mozgásokat, illetve fokozni akarja a harcot az Iszlám Állam ellen – jelentette a Reuters.

A USS Harry S. Truman repülőgép-hordozó nyolc hónapig tartó bevetésének végeztével a Perzsa-öbölből visszatérni készül az Egyesült Államokba, és átadja a stafétát a Földközi-tengeren a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozónak – írta a Reuters. Egy ideig azonban a két amerikai hordozó egy időben tartózkodik majd a Földközi-tenger vizein.

Az Egyesült Államok Hadseregének Európai Parancsnoksága a nap folyamán közleményben adott tájékoztatást arról, hogy az Eisenhower megérkezett a Földközi-tengerre, hogy „támogatást nyújtson az Egyesült Államok nemzetbiztonságának fenntartásához Európában".

Ez az amerikai intézkedés egybeesik a NATO-nak a kelet-európai és törökországi térségében zajló hadgyakorlataival. Ez utóbbiakat Oroszország meglehetősen rossz szemmel nézi – írta a Reuters.

Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét idézi, aki az előző napon kifejtette: ezek a hadgyakorlatok nem segítik elő a bizalom és a biztonság légkörének kialakulását.

Danny Hernandez, a NATO európai parancsnokságának szóvivője közölte, a Truman és az Eisenhower repülőgép-hordozók ideiglenes együttes jelenléte a térségben azt a célt szolgálja, hogy tovább lehessen gyengíteni az Iszlám Államot.

A Truman tavaly decemberben érkezett a Perzsa-öbölbe, fedélzetéről 72 repülőgép emelkedett rendszeresen a magasba, ezek számos légi csapást hajtottak végre a dzsihadisták iraki és szíriai állásaira.