Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hét év – 17 000 kilométer – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 10. 15:52

Venyercsán Bence húszévesen, élete első ötven kilométeres gyaloglóversenyén teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges szintet, így rajthoz állhat a Rio de Janeiró-i nyári ötkarikás játékokon. A Honvéd sportolójának ide vezető útjáról, felkészüléséről a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) futópályáján beszélgettünk.

1596015018
Miért éppen a gyaloglást választottad, amikor a futás látszatra sokkal egyszerűbb sport?

Édesapám is gyalogló, így amikor 2008-ban vidékről Budapestre költöztünk, ő hozott le a Honvéd-pályájára, és ekkor ismertette meg velem az atlétika szépségeit. Az elején még futottam, mert addig sosem próbáltam a gyaloglást. Tizenhárom-tizennégy évesen sok futóversenyen indultam, közülük többet meg is nyertem. Azonban az edzőm, dr. Urbán Ákos szakág-vezető hivatásának érzi, hogy aki csak hozzákerül, azt megismertesse a gyaloglással. Ez történt velem is. Így egyre több gyaloglóversenyen indultam, miközben még mindig több időt töltöttem a futással. Volt olyan versenyem, ahol egyik nap a gyaloglásban második, míg a rákövetkező nap a három kilométeres síkfutásban első helyen végeztem. 2012-től, miután átkerültem az ifi korosztályba, viszont már csak a gyaloglásra koncentráltam.

Első 50 kilométeres versenyeden – amely kvalifikációs futam is volt egyben – rögtön olimpiai szintidőt gyalogoltál. Gondoltad volna a startvonalnál állva, hogy 4 óra 2 perc és 35 másodperccel később olimpiai kvótát szerzel?

Tavaly decemberben módosították a szintet az 50 kilométeres távon, ahol az eddigi 4 óra 3 percen enyhítettek, és 4 óra 6 perc lett az új kvalifikációs idő. Ákos bácsival úgy gondoltuk, hogy ezt meg lehet próbálni, így sportolótársammal, Srp Miklóssal együtt elkezdtem a felkészülést, amelyet sikerrel zártunk.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 10-én, pénteken megjelenő számában!)