Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két várost foglaltak el a kurdok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 11. 10:46

Kurd fegyveresek ellenőrzésük alá vontak november 10-én, szombatra virradóra két várost Szíria északkeleti részében, ahonnan a kormányerők kivonultak – közölte egy londoni székhelyű szíriai ellenzéki szervezet.

A Kurd Népi Védelmi Bizottság fegyveresei órákon át körülzárva tartották az el-Haszeke tartománybeli Derbászíje és Tell-Nemer városban a rendőrség, a katonai hírszerzés és az állambiztonság székhelyét – közölte Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) elnöke.

A Kurd Népi Védelmi Bizottság a törökországi Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetségben álló kurd Demokratikus Unió Párt (PYD) fegyveres szárnya.

Az OSDH szerint helyi lakosok is részt vettek a zárlat fenntartásában és a kormányerőkkel folytatott tárgyalásokban. A kormányerők végül a harcok elkerülése érdekében visszavonultak.

El-Haszeke tartományban a nagyobb városok közül már csak Kámeslíje és el-Haszeke van a kormányerők kezén.

A PYD idén több várost is ellenőrzése alá vont a kurdok lakta szíriai területen. A szíriai kurdok többi pártja, de a török kormány is azt gyanítja, hogy a PYD a szíriai kormány meghosszabbított karja; feladata az, hogy – a biztonsági erők helyébe lépve – Damaszkusz parancsára elfojtsa a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével szembeni mindennemű ellenállást.