Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszer is mustárgázt vetett be az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 2. 20:41

„Égett a testem” – nyilatkozta a The Guardian brit lapnak az egyik szír túlélő. Augusztusban kétszer vetett be vegyi fegyvert az Iszlám Állam Szíriában.


Az augusztus 11-i szíriai támadás után már igazolódott, hogy mustárgázt vetett be a civil lakosság ellen az ISIS, az augusztis 21-én elkövetett háborús bűncselekményt is bizonyították, miután azonosították a gázt – írja a The Guardian.

A sérültek arról számoltak be, hogy a tüzérségi lövedékek közeli becsapódása után várt robbanások elmaradtak, azt hitték sértetlenül túlélik a történteket. Azonban a lövedékek mustárgázt tartalmaztak, maró hatása órák múlva égetni kezdte a légzőszerveiket, a szemüket és a bőrüket is.

Több család szenvedett súlyos égési sérülést, bőrük felhólyagosodott. A gázt az első világháborút követően betiltották, alkalmazása háborús és emberiség ellenes bűncselekménynek számít.

A térség diktatúrái és féldiktatúrái azonban nagy mennyiségű vegyi fegyvert halmoztak fel az évtizedek során. Két éve az el-Assad rezsimhez kötik a több száz áldozatot követelő szarin ideggáz Damaszkuszi bevetését.