Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kongóban intervenciós alakulatot hoznak létre az ENSZ-erők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 30. 15:26

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 28-án, csütörtökön határozatot hozott egy dandár erejű „intervenciós” alakulat felállításáról a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgáló békefenntartók soraiból.

A francia javaslatra hozott döntés értelmében az alakulatot az eddigi békefenntartó feladaton túl azzal is megbízzák, hogy „semlegesítse a fegyveres csoportokat", amelyek az ország keleti részében működnek.

A kelet-kongói ENSZ-misszió (Monusco) katonáiból három lövész zászlóaljat, egy tüzérségi századot és egy felderítő századot, valamint egy „különleges erőt" jelölnek ki a hadműveletekre. Összlétszámuk mintegy háromezer fő lesz, és júliusra lesznek bevethetők. A katonákat a Dél-afrikai Köztársaság, Tanzánia és Malawi állítja ki – közölte a Monusco parancsnoka, Hervé Ladsous tábornok New Yorkban.

A dandár a kongói hadsereggel együttműködve fogja végrehajtani támadó hadműveleteit. A mandátuma egyelőre egy évre szól.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a BT határozatával „új és átfogó módon közelítik meg a kelet-kongói térség instabilitásának alapvető okait". Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet szerint az újítás az afrikaiak kifejezett kérésére válaszol. A diplomata ezzel az Afrikai Unióban február 24-én elfogadott megállapodásra utalt, amely Kelet-Kongó pacifikálását irányozta elő.