Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koreai-félsziget – az Egyesült Államok nem tervez kiegészítő lépéseket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 6. 15:43

Washington nem tervez a közeljövőben semmiféle kiegészítő lépést az észak-koreai fenyegetésekkel szemben azon kívül, hogy a dél-koreai haderővel közös hadgyakorlatokat tart a térségben – mondta április 5-én, pénteken a Németországban tartózkodó Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke.

A magas rangú katonai vezető kifejtette: a KNDK vezetői által az utóbbi napokban használt retorika a fenyegetések és provokációk Phenjan által régóta alkalmazott politikájának a folytatását jelenti.

„Egyelőre semmiféle újdonságot nem látok e magatartást illetően" – tette hozzá a tábornok.

Elmondta: a napokban beszélt James Thurmannal, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok parancsnokával a katonák biztonságával kapcsolatos teendőkről. Washington a közeljövőben nem tervez semmiféle kiegészítő intézkedést azon kívül, hogy a térségben közös hadgyakorlatokat hajt végre az észak-koreai haderőkkel – szögezte le Dempsey.

„A mi lépéseink védelmi jellegűek, és az a céljuk, hogy szavatolják szövetségeseink biztonságát" – mondta Dempsey.

Elismerte ugyan, hogy a KNDK fenyegetőzése – miszerint atomcsapást mérne az Egyesült Államokra – „valami új dolog". Ettől függetlenül Washington nem lát semmiféle bizonyosságot arra vonatkozóan – mondta -, hogy ilyesmi valóban meg is történhet.

A tábornok ezzel együtt „rendkívül ésszerűtlennek" minősítette Phenjan magatartását. „Mindig is vallottuk, hogy a KNDK rendszere talány számunkra. Csakhogy korábban egy kicsit jobban értettük a phenjani vezetőket, mint most" – mondta Dempsey, hozzáfűzve: „A provokációk jelenlegi spirálját nem láthattuk előre, mivel kevesebbet tudunk a KNDK mostani vezetőjéről, Kim Dzsong Unról".