Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külön alakzatban debütálnak a kínai díszőrség nőkatonái a II. világháborús pekingi parádén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 25. 18:26

Először vesznek részt a kínai Népi Felszabadító Hadsereg díszőrségének nőtagjai önálló alakzatban katonai díszszemlén szeptember 3-án, amikor Kína a második világháború 70 évvel ezelőtti befejezésére emlékezik – közölték feletteseik a hétvégén Peking külső kerületében lévő kiképzőközpontjukban.

A kínai Győzelem-napi parádén csaknem 12 ezer katona vesz majd részt és az eddigi kerek évfordulós nemzeti ünnepi díszszemlékkel, illetve államfői fogadásokkal összehasonlítva most képviselteti magát a legnagyobb számban a díszőrség. Az üdvözlőegységek létszáma általában 151 katona a három haderőnem képviseletében. A május 9-i moszkvai, Vörös téri felvonuláson 102 fővel voltak jelen – közölte parancsnokuk, Han Csie.
Ezekben a napokban 61 barna, kék és fehér egyenruhás nő vonul szigorú rendben, vezényszóra, a külvárosi gyakorló téren, csakúgy mint férfi bajtársaik. A felvonuló nők tavaly május óta vannak aktív szolgálatban.

A felvonuló alakzatban 17-en lesznek majd egy sorban.
A szárazföldi erők, a haditengerészet és a légierők válogatott katonái közül 156 férfi mellett végül 51 nő fog masírozni Peking központjában, így a Tienanmen téren az ország vezetése és a külföldi vendégek előtt.
A nők átlagéletkora 20 év körül van, magasságuk 1,78 méter. Súlyukra vonatkozóan nincs szigorú előírás.
A próbák egyikén, amelyre körülbelül 40 külföldi újságíróval együtt az MTI tudósítója is meghívást kapott, a tűző napon gyakorlatozó nők közül a kiválasztottak egyike, Cseng Cseng hadnagy, aki valaha egészségügyi szakiskolába járt, elmondta, hogy a csapat felének hólyagok vannak a lábán, mindegyiküknek fáj a válla, a háta a hosszan tartó egyenes tartással, mereven végzett menetelésektől és a 3,8 kg súlyú, kezükben szorongatott fegyvertől. A kiképzés júniustól legalább napi 8 óra, erős napsütésben, heti 6 napon át. Sokan ájultak már el a kiszáradástól legyengülve, a tűző napon két órán át mozdulatlanul állva.
A háttérben fedett helyen, fehér köpenyben mindig ott állnak készenlétben az orvosok és egy nővér, arra az esetre, ha bárki rosszul lenne és elsősegélyben kellene részesíteni.

A gyakorlótér oldalában egy táblán vörös háttérben Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár, egyben a Központi Katonai Bizottság elnöke látható zárt nyakú zubbonyban. A felirat szerint azt kéri a népi hadsereg katonáitól, hogy kövessék a kommunista párt iránymutatását, tegyenek meg mindent az ellenség legyőzésére és törekedjenek a tökéletességre.