Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kurd fegyveresek kiűzték az iszlamistákat egy szíriai városból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 24. 10:43

Február 22-én, szombaton kurd fegyveresek elfoglaltak ey iszlamisták által uralt várost Szíria északkeleti részén, a harcokban legalább huszonnyolcan vesztették életüket.

Az elfoglalt város, Tell-Brák a Törökországgal és Irakkal határos el-Haszaka tartomány székhelyét, el-Haszakát és Kámisli települést összekötő autóút mentén fekszik. Megszállása a Kurd Népvédelmi Egységek nevű félkatonai szervezet által fontos stratégiai előrelépés jelenthet a kurdok számára, akik ezáltal növelhetik hatalmukat az északkeleti országrészben. Kurd fegyveresek állítása szerint negyvenkét foglyot ejtettek az iszlamisták közül.

A milícia közleménye szerint szombatra virradó éjjel indítottak támadást a Tell-Brákot megszállva tartó Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szervezet és más dzsihadista alakulatok ellen. Iszlamista online-aktivisták szerint még folynak a harcok a térségben, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet helyi megfigyelőkre hivatkozva azonban azt jelentette, hogy a Kurd Népvédelmi Egységek teljesen uralma alá vonta Tell-Brákot és a környező falvakat.

A szíriai kurdok a három éve tomboló polgárháború alatt kibővítették a fennhatóságuk alatt álló területek határait, és saját közigazgatásuk alá vonták ezeket a térségeket. A sokáig Damaszkusz elnyomása alatt élő kisebbséget Bassár el-Aszad elnök Szíria más részein harcoló csapatai nagyrészt érintetlenül hagyták, ami miatt gyakran az a vád érte őket, hogy megegyezésre léptek a kormánnyal, bár ezt ők határozottan tagadják.

A Szíriában élő mintegy kétmillió kurd vezetői január 21-én bejelentették, hogy megalakították saját tartományi kormányukat északkeleten. Helyi tisztségviselők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem szándékoznak kiválni az országból.

Eközben a kormányerők szombaton folytatták hadműveleteiket a libanoni határ és Damaszkusz között fekvő Kalamún régió utolsó ellenzéki bástyája, Jabrúd városa ellen. Jabrúdot és környékét katonai repülőkkel és tankokkal támadta a hadsereg. A tizenkét napja tartó offenzíva elől eddig legalább 12 ezer 800 ember menekült a libanoni oldalon fekvő Arszál városába.