Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatói rekorddal zárta az évet az auschwitzi emlékhely

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 5. 14:20

Látogatói rekordot könyvelhetett el az auschwitzi emlékhely: 2012-ben több mint 1,4 millióan keresték fel az egykori náci megsemmisítő tábort. Az élénk érdeklődéshez a futball Európa-bajnokság is hozzájárult.

„Auschwitz az egyik legjelentősebb európai emlékhellyé vált" – fogalmazott a látogatói rekord kapcsán Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója.

Közlése szerint különösen sok egyesült államokbeli és kanadai látogatót fogadtak, de sokan keresték fel az emlékhelyet Németországból, Nagy-Britanniából és Izraelből is.

A júniusi, lengyel-ukrán rendezésű futball Európa-bajnokság is hozzájárult a látogatók számának emelkedéséhez: felkeresték az auschwitzi múzeumot például a német, az angol és az olasz válogatott tagjai is.

Tavaly a lengyelországi múzeum vezetése a bejáratnál tapasztalt tolongások miatt kénytelen volt korlátozni az egyéni látogatók bejutását. Emelkedett a csoportos látogatások aránya, az érdeklődők 20 nyelven ismerkedhetnek meg az egykori láger történetével.

A második világháború alatt a nácik több mint egymillió embert öltek meg Auschwitz-Birkenauban. Az áldozatok jelentős része lengyelországi zsidó volt, de Európa németek által megszállt országainak lakói közül is sokan, köztük magyarok haltak meg a koncentrációs táborban.