Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új időszámítás

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. január 5. 12:16

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezeti integrációjának záró mozzanataként befejezte másfél éves működését az oktatási intézmény ideiglenes szenátusa. Az egyetem legfőbb döntéshozó szerve, az immár választott szenátus 2012. december 13-án tartotta meg alakuló ülését.

1595947227
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felállításának jogi részleteit a 2011. évi XXXVI. törvény rögzíti. E jogszabály foglalja magában mind az ideiglenes, mind pedig a választott szenátussal kapcsolatos követelményeket is. Az NKE jogelőd tanintézeteinek képviselőiből álló előkészítő testület hozta létre az ideiglenes szenátust, amely működésének kezdetétől, 2011. július 12-től egyetemközi (intézményközi) szervként, a jogelődök testületeivel párhuzamosan tevékenykedett, 2012-től pedig ellátta a szenátus feladatait, gyakorolta annak hatásköreit.

Szerteágazó feladatok

Az NKE ideiglenes döntéshozó testülete másfél éves működése során 28 alkalommal ülésezett, tagjai összesen 185 határozatot fogadtak el, s a vonatkozó jogszabályok, elsődlegesen a felsőoktatási törvény alapján hozzávetőleg 40 esetben döntöttek új szabályzat megalkotásáról, illetve a régiek módosításáról. 2011-ben e testület fogadta el az új egyetem alapító okiratát, meghatározta szervezeti és működési rendjét, megalkotta az alapvető szabályzatokat, köztük a különösen fontos szerepet betöltő tanulmányi és vizsgaszabályzatot, valamint foglalkoztatási szabályzatot.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 11-én, pénteken megjelenő számában!)