Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov a terror ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 15. 12:33

A terrorizmus elleni közös harcra szólította fel a Nyugatot és a szíriai ellenzéki erőket Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciója vezetőjével való csütörtöki találkozóján Moszkvában, Haled al-Hodzsa ugyanakkor leszögezte, hogy Bassár el-Aszad elnöknek nincs helye a szíriai rendezés folyamatában.

Az orosz külügyminiszter szerint, ha a Nyugat és a konfliktus sújtotta szíriai térség országai képesek lennének arra összpontosítani, ami összeköti őket, akkor sikerülhetne előrelépni a szíriai konfliktus rendezésében.

Lavrov hozzátette, mindenkinek érdekében áll útját állni a terrorizmusnak, mihamarabb rendezni a Szíriát sújtó konfliktust a genfi egyezmények alapján. Szerinte az a legfontosabb, hogy ezek az érdekek egyeztetett cselekvésben is megnyilvánuljanak.

Haled al-Hodzsa, a szíriai ellenzéki tömörülés vezetője egyetértett az orosz féllel és fontosnak nevezte, hogy a jövőben megőrizzék a szíriai államiságot és az állami intézményeket. Hangsúlyozta, a szíriai konfliktus rendezésére tett törekvéseknek a következő átmeneti időszakban meg kell felelniük a genfi egyezményben foglaltaknak, ami magában foglalja egy mindenre kiterjedő hatáskörrel felruházott átmeneti kormány felállítását is.

Al-Hodzsa emellett kijelentette, a hazájában uralkodó káoszért Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség. Az ellenzéki egyesülés vezetője leszögezte, Szíria jövőjét, az átmeneti időszakot Aszad nélkül képzeli el.