Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légitámadások a Golánon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 22. 18:48

Az izraeli légierő pénteken újabb támadást hajtott végre a Golán-fennsík szír ellenőrzés alatt lévő részén, s ebben legalább öt ember életét vesztette – közölte a damaszkuszi állami televízió. A bejelentés szerint fegyvertelen civilek az áldozatok.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet viszont úgy tudja, hogy a szír kormányt támogató egyik milícia két tagja halt meg a támadásban. Izraeli részről pedig azt közölték, hogy a légitámadás nyomán legalább négy palesztin fegyveres vesztette életét, olyan emberek, akik felelősek voltak az egyik izraeli falu elleni csütörtöki rakétatámadásért.

Egy izraeli katonai forrás szerint a csapás – amelyet az Izrael és Szíria közötti demarkációs vonaltól 15 kilométerre, a Golán-fennsíkon hajtottak végre – a csütörtöki rakétatámadásért felelős csoportot, az Iszlám Dzsihád tagjait vette célba. A rakétatámadásért egyébként egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Izrael már csütörtökön válaszcsapásokkal reagált a Szíriából indított rakétatámadásra. Egy katona meghalt, amikor az ellenség légiereje csütörtökön a hadsereg egyik állására mért csapást – jelentette a Sana szíriai állami hírügynökség a hadseregre hivatkozva. Ebben a támadásban a hadsereg további hét tagja megsebesült. A londoni székhelyű OSDH ezzel szemben két halott és nyolc súlyosan megsebesült katonáról számolt be az incidenssel kapcsolatban. A támadás nyomán megsemmisült a szíriai hadsereg egyik fegyverraktára is.

Az izraeli lapok szerint talán az 1973-as jóm kippúri háború óta nem volt példa arra, hogy Szíriából kilőtt rakéták csapódtak volna be Felső-Galilea területére.

Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő közlése szerint Irán rendelte meg az Izrael elleni csütörtöki támadást. Móse Jaalon védelmi miniszter szerint a támadás a Teherán és a nagyhatalmak között született atomalku nyomán agresszívabbá vált iráni politika eredménye.

Az Iszlám Dzsihád Gázában kiadott közleményében tagadta az ellene felhozott izraeli vádakat, amelyekkel szerinte a zsidó állam megpróbálja „elterelni a figyelmet a palesztin foglyok és különösen Mohamed Alan ellen elkövetett bűncselekményekről".

Az Iszlám Dzsihád tagjának tartott Mohamed Alan több mint két hónapja folytat éhségsztrájkot, amiért az izraeli hatóságok lassan egy éve adminisztratív fogságban tartják, vagyis vád és ítélet nélkül vonják meg tőle a szabadságot.

Az Iszlám Dzsihád kilátásba helyezte, hogy amennyiben Alan belehal az éhségsztrájkba, a palesztin csoport attól fogva nem tartja magát az Izraellel kötött tűzszünethez. A zsidó állam azóta már felajánlotta a palesztin férfi szabadon engedését az egyébként megújítható adminisztratív fogság novemberi lejárata után.

A Golán-fennsík szíriai része majdnem teljesen a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelők kezén van, csupán néhány falu felett tudta megtartani az ellenőrzést a damaszkuszi kormány.

Izrael 1967-ben – az úgynevezett hatnapos háborúban – szállta meg a Golán-fennsíkot, 1981-ben pedig annektálta a területet, amelynek alig harmada maradt szíriai ellenőrzés alatt.