Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőttek egy örmény helikoptert

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. november 13. 10:25

November 12-én helyi idő szerint 13.45-kor az azerbajdzsáni hadsereg lelőtt egy örmény Mi-24 Hind harcihelikoptert a vitatott Hegyi-Karabah és Azerbajdzsán tűzszüneti vonalának térségében. A találatot kapott forgószárnyas kényszerleszállást hajtott végre, majd kigyulladt és elégett. A három tagú személyzet életét veszítette.

Az azeri védelmi tárca szerint a helikopter hosszabb manőverezést követően megtámadta az azeri katonákat, akik megsemmisítették a helikoptert.

Az örmény védelmi minisztérium szerint viszont a gép az „Egység 2014" hadgyakorlat részeként, fegyvertelen repülést hajtott végre. A gyakorlaton Örményország és az ellenőrzése alatt tartott Hegyi-Karabah hadereje vesz részt. A gép ez utóbbi haderőhöz tartozott. Örményország szerint a gépet a földet érés után is lőtték az azeri hadsereg egységei, így nem tudták a helikopter legénységét kimenteni.

Az időközben internetre került videó szerint egy kétgépes Mi-24-es kötelék hátsó gépét ért légvédelmi rakétatalálat. A felvételen nem látható, hogy a két helikopter rakétát indítana az azeri célpontok ellen.